Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Ostalo

Da li znate koja je razlika između musa i pudinga?

Autor Stvar ukusa
Autor Stvar ukusa

Pudinzi i musevi raznih ukusa spadaju u najpoželjnije poslastice koje se ne peku. Ipak, iako su ova dva slatkiša vrlo slična, saznajte šta ih razlikuje.

Izvor: Profimedia/Shutterstock

Puding

U trenutku kada je nastao, puding se nije služio kao desert, naprotiv. Ovaj ukusan slatkiš, na početku je pravljen kao slano jelo od od mešanog mesa u koje su se dodavala jaja, žitarice, puter, a potom se takva masa kuvala ili pekla.

Ipak, puding u kojem danas mnogi sladokusci uživaju je potpuno drugačiji. Iako puding može biti slan ili sladak, mi se najčešće opredeljujemo za njegovu slatku varijaciju. Ovaj polučvrsti, kremasti ili gusti slatkiš može se služiti topao ili hladan.

Pročitajte i: Kako da napravite puding bez grudvica

Najčešće, puding se pravi od mešavine mleka i šećera, koja se zgušnjava uz pomoć kukuruznog gustina, umesto kojeg se mogu koristiti i pirinač, čia semenke, pa čak i želatin.

Mus

Mus je lakši i penastiji od pudinga. Lakša tekstura stvara se ubacivanjem vazduha u masu tokom mešanja. Dodavanjem slatke pavlake ili belanca u masu dobija se vazdušasta struktura.

Slično pudingu, mus može biti sladak ili slan. Slane verzije musa podrazumevaju sastojke poput mesa, lososa ili povrća. Dok se slatke verzije obično prave od kafe, čokolade ili voća.

Pročitajte i: Mus od limuna sa pistaćima

Za razliku od pudinga, u mus se ne stavljaju dodaci: orašasti plodovi, žitarice ili voće, a najčešće se služi hladan ili smrznut.

Mus se najčešće sprema slično pudingu, ali se umesto gustina koriste ili belanca ili slatka pavlaka kao zamena. Postoje i razne verzije musa, poput onih bez mleka za vegetarijance, a neki sastojci se zamenjuju zdravijima. Ipak, i zdravije verzije ovog slatkiša su vazdušaste strukture koja se postiže dodavanjem avokada.

Pročitajte i: Mus od kafe

Po čemu se razlikuju puding i mus?

Prva osobina po kojoj ih razlikujemo jeste gustina, ali i način na koji se zgušnjavaju.

Dok se u pripremi pudinga koriste razne nemirnice kao gustin, u pripremi musa koriste se ili belanca ili slatka pavlaka. puding se zgušnjava kuvanjem, dok se mus zgušnjava mešanjem.

Pročitajte i: Mus od šljiva

Kada je reč o teksturi, kod ova dva kremasta deserta ona se razlikuje, što je posledica različitih načina zgušnjavanja. Puding je polučvrst i gust, dok mus ima lakši i vazdušastiju strukturu.

Češće se voće i ostali prilozi poslužuju uz pudng, dok se mus uglavnom poslužuje bez priloga.

Najnovije

Recepti

Trikovi i saveti