1. Lepe, zrele šljive oprati, dobro osušiti, prepoloviti ih, pa izvaditi koštice.


Sastojci:

4 kg šljiva
400 g šećera
5 cl šljivovice
prstohvat mlevenog karanfilića
1/2 kašičice mlevenog cimeta
so

2. Meso šljiva zajedno sa šećerom staviti u šerpu i zakuvati na umerenoj temperaturi. Kuvati dalje oko 2 sata na niskoj temperaturi, sve dok masa ne potamni i ne postane tečna. Pri tom stalno mešati, da se masa ne bi zalepila za dno šerpe.

3. Mus od šljiva začiniti prstohvatom soli, mlevenim karanfilićem i cimetom.

4. Tegle oprati vrelom vodom, pa nasuti mus od šljiva. Odozgo preliti šljivovicom, pa zatvoriti pergament papirom odgovarajuće veličine. U slučaju da se pojave mehurići vazduha, pažljivo ih istisnuti.

5. Zatim zatvoriti tegle i ostaviti ih na tamnom i hladnom mestu.