Više od 55 oboljenja povezuje se sa glutenom, proteinom koji se nalazi u pšenici, raži i ječmu. Procenjuje se da se kod 99% osoba koje imaju netoleranciju na gluten ili celijakiju ovo stanje ne dijagnostikuje. Takođe, procenjuje se da je skoro 40% svetske populacije netolerantno na gluten. Ukoliko imate neki od sledećih simptoma, to bi moglo značiti da i vi spadate u tu grupu.

- Probavne smetnje, kao što su gasovi, nadutost, proliv pa čak i zatvor (najizraženiji je kod dece nakon konzumiranja glutena)

- Keratoza pilaris (poznata i pod nazivom “pileća koža”) na rukama

- Zamor ili umor nakon unošenja obroka koji sadrži gluten

- Dijagnoza autoimunog oboljenja, kao što su Hašimotov tiroiditis, reumatoidni artritis, lupus, psorijaza, ulcerozni kolitis, skeloderma ili multipla skleroza

- Neurološki simptoni, kao što su vrtoglavica ili osećaj da nemate ravnotežu

- Hormonska neravnoteža

- Migrenske glavobolje

- Dijagnoza hroničnog umora ili fibromijaglije

- Upale, otok ili bol u zglobovima (prstima, koljenima, kukovima)

- Problemi sa raspoloženjem, kao što su anksioznost, depresija i promene raspoloženja

Pogledajte i Domaći napitak protiv prolećnih alergija

*Najbolje recepte, kulinarske savete, trikove i dijete možete pronaći i na našoj Facebook stranici - Stvar ukusa

Izvor: minimagazin.info