Više od 55 oboljenja povezuje se sa glutenom, proteinom koji se nalazi u pšenici, raži i ječmu. Procenjuje se da se kod 99% osoba koje imaju netoleranciju na gluten ili celijakiju ovo stanje ne dijagnostikuje. Takođe, procenjuje se da je skoro 40% svetske populacije netolerantno na gluten. Ukoliko imate neki od sledećih simptoma, to bi moglo značiti da i vi spadate u tu grupu.
- Probavne smetnje, kao što su gasovi, nadutost, proliv pa čak i zatvor (najizraženiji je kod dece nakon konzumiranja glutena)
- Keratoza pilaris (poznata i pod nazivom “pileća koža”) na rukama
- Zamor ili umor nakon unošenja obroka koji sadrži gluten
- Dijagnoza autoimunog oboljenja, kao što su Hašimotov tiroiditis, reumatoidni artritis, lupus, psorijaza, ulcerozni kolitis, skeloderma ili multipla skleroza
- Neurološki simptoni, kao što su vrtoglavica ili osećaj da nemate ravnotežu
- Hormonska neravnoteža
- Migrenske glavobolje
- Dijagnoza hroničnog umora ili fibromijaglije
- Upale, otok ili bol u zglobovima (prstima, koljenima, kukovima)
- Problemi sa raspoloženjem, kao što su anksioznost, depresija i promene raspoloženja
Pogledajte i Domaći napitak protiv prolećnih alergija
*Najbolje recepte, kulinarske savete, trikove i dijete možete pronaći i na našoj Facebook stranici - Stvar ukusa
Izvor: minimagazin.info
Čorba od karfiola sa kiselom pavlakom
Korpice sa belim mesom i paprikama
Hladno svinjsko pečenje za svečani ručak
Brend Bakina Tajna predstavio nove proizvode: Mediteranski umaci u susret hladnim danima
Slagana slavska salata sa paradajzom i kačkavaljem