Ovaj internacionalno popularan sos nije samo ukusan dodatak jelima nego je i vrlo zdrav – uništava štetni holesterol i podstiče normalan rad srca.
Za pripremu kečapa kod kuće ne postoji samo jedan recept jer osim paradajza možete da upotrebite i drugo povrće, čak i voće, kao i razne začine...
Recept 1
Sastojci:
4kg paradajza
200 ml sirćeta
Priprema:
U šerpu stavite 4 lovorova lista, po 6 zrnaca crnog bibera i senfa, kašičicu kima pa sve prelijte sa 2,5 dl jabukovog sirćeta. Zagrejte i sklonite sa šporeta pre nego što zakipi. Ocedite u đevđiru.
Isecite na četvrtine 4 kg paradajza pa kuvajte bez vode na laganoj vatri dok se ne odvoji kožica. Kašikom ocedite kroz sito.
Kuvajte 500 g luka u malo vode dok ne omekša i usitnite ga mikserom. Kuvajte luk na laganoj vatri i dodajte 500 g šećera, 150 g soli, 200 ml ulja i 200 ml sirćeta. Povremeno promešajte.
Dodajte paradajz sos u sirće i kuvajte oko 30 minuta dok se ne zgusne. Napunite staklene tegle.
Ukoliko volite ljutu varijantu, pri kuvanju dodajte seckanu feferonu i vino koje doprinosi profinjenosti ukusa
Pogledajte i 6 recepata za jela sa paradajzom
Recept 2
Sastojci:
6 kg paradajza jabučara
1 kg mesnatih crvenih paprika
6 srednjih glavica crnog luka
5 čenova belog luka
nekoliko mlevenih zrna karanfilića
1 dl sirćeta
Priprema:
1. Paradajz operite isecite na četvrtine. Paprike operite, očistite od semenki i isecite na nekoliko delova. Crni luk isecite na četvrtine.
2. Očistite beli luk, peršun operite i sve zajedno kuvajte desetak minuta. Procedite i ispasirajte.
3. Vraćajte povrće nekoliko puta u pasirku kako biste iskoristili što više. Posle pasiranja možete sve i da izblendirate.
4. Masi dodajte šećer, so, cimet i karanfilić, i kuvajte na srednjoj vatri.
5. Na početku kuvanja stvar se pena i masa se diže, pa morate da mešate kako ne bi iskipelo, ali posle desetak minuta možete slobodno da ostavite paradajz da se kuva i samo ga s vremena na vreme promešajte.
6. Kuvajte otklopljeno oko sat vremena. Gotovo je kad masa bude redukovana otprilike na polovinu zapremine nego na početku.
7. Pred kraj dodajte sirće i kuvajte još desetak minuta uz neprestano mešanje (zato što počinje da prska).
8. Vreo kečap sipajte u vruće staklene flaše, zatim flaše uvijte u ćebe i ostavite do sutradan da se ohladi.
Savet: Ako želite nekoliko varijanti kečapa, tokom kuvanja a pre pasiranja, podelite ga na nekoliko delova, pa u jedan deo stavite pasiranu ljutu papričicu da dobijete ljuti kečap, u drugi, na primer, origano ili bosiljak... ili šta već volite.
*Najbolje recepte, kulinarske savete, trikove i dijete možete pronaći i na našoj Facebook stranici - Stvar ukusa
Čorba od karfiola sa kiselom pavlakom
Korpice sa belim mesom i paprikama
Hladno svinjsko pečenje za svečani ručak
Brend Bakina Tajna predstavio nove proizvode: Mediteranski umaci u susret hladnim danima
Slagana slavska salata sa paradajzom i kačkavaljem