Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Sve blagodeti proklijalog belog luka

Beli luk je na samom vrhu liste najzdravijih namirnica i trebalo bi češće da se nađe na vašoj trpezi.

  Izvor: Profimedia/Shutterstock

Da li ste znali da proklijali beli luk, za razliku od sirovog, dokazano deluje protivupalno, poboljšava imunitet i kardiovaskularno zdravlje, a ima i sposobnost da ubije 14 vrsta ćelija raka?!

Jedinjenje koje se nalazi u belom luku, alicin koji je bogat sumporom, vrlo je efektno protiv bakterija, virusa, gljivica i parazita, a nema toksičnih nuspojava.

Proklijali beli luk, stariji plod sa svetlim zelenim izdancima nastalim iz svojih klica, obično se smatra uvelim i rutinski biva bačen u smeće bez razmišljanja.

Pogledajte i Zbog čega je dobro jesti beli luk na prazan stomak

Dok neka starija biljna hrana koja počne da klija, kao na primer, krompir, zapravo može da bude opasna, jer oslobađa otrovne hemikalije koje mogu da ugroze zdravlje ljudi, to nije slučaj sa proklijalim belim lukom.

Zapravo, studija instituta u Koreji utvrdila je da proklijali beli luk ima još veće antioksidantne aktivnosti od svoje mlađe, svežije braće. Naučnici su znali da, kada se sadnica pretvori u zelenu biljku, ona tada proizvodi mnoga jedinjenja, od kojih neka štite biljku od patogena.

Pogledajte i Koristite beli luk kao lek? Izbegnite ove greške

"Biljke su vrlo osetljive na napade bakterija, virusa i insekata tokom klijanja. Njihova sposobnost proizvodnje raznih hemikalija naziva se phitoalekins i ona omogućava biljkama da se brane. Većina njih su toksični za mikroorganizme i insekte, ali i korisni za ljudsko zdravlje", istakao je naučnik Jong-Sang Kim.

Kimova grupa istraživača ustanovila je i da se sličan proces može odvijati i kada zeleni izdanci rastu od starijih režnjeva belog luka. Oni su utvrdili da su izdanci iz belog luka, koji su nikli za pet dana, imali najveću antioksidantnu aktivnost, dok su izdanci iz sirovog imali manju.

Pogledajte i Zbog čega ne treba da bacate proklijali beli luk

Kada zavirimo u materiju malo dublje, vidimo da je klijanje promenilo metabolički profil belog luka - metabolički profil koji je nikao za pet do šest dana bio je drugačiji od metaboličkog profila onog koji je nikao za četiri dana ili manje.

Zato zgrabite nekoliko domaćih, organskih glavica belog luka i jednostavno omogućite im da klijaju u vašoj ostavi, kako biste povećali antioksidantna svojstva ove moćne namirnice.

*Najbolje recepte, kulinarske savete, trikove i dijete možete pronaći i na našoj Facebook stranici - Stvar ukusa

Izvor: Stil 

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Inicijalizacija u toku...

Najnovije

Recepti

Trikovi i saveti