Kupili ste previše belog luka i niste stigli da ga iskoristite pre nego što je proklijao? Ne sekirajte se, to ne znači da se pokvario.

Naučna studija objavljena u stručnom časopisu Journal of Agricultural and Food Chemistry pokazala je da beli luk koji je proklijao pre pet dana ima znatno više antioksidanata od svežeg belog luka.

Možda i nije toliko neobično da proklijali beli luk ne spada u pokvarenu hranu, s obzirom da u poslednje vreme na jelovnicima mnogih restorana i u prodavnicama zdrave hrane možete naći mnogo biljnih namirnica koje su proklijale. To je zbog toga što se u tom periodu biljkama poboljšava nutritivni sastav.

Pogledajte i Zbog čega je dobro jesti beli luk na prazan stomak

Stručnjaci tvrde da se u periodu klijanja belog luka povećavaju njegova antibakterijska i antivirusna svojstva. Tako se biljka štiti od oštećenja i negativnih spoljnih uticaja. To je loša vest za bakterije i insekte, ali dobra za naše zdravlje, piše prevention.com.

U svakom slučaju, beli luk je na samom vrhu liste najzdravijih namirnica i trebalo bi češće da se nađe na vašoj trpezi.

Pogledajte i Koristite beli luk kao lek? Izbegnite ove greške

*Najbolje recepte, kulinarske savete, trikove i dijete možete pronaći i na našoj Facebook stranici - Stvar ukusa