Naučnici su ustanovili da je kod osoba koje, po vlastitom priznanju, više vole napitke gorčeg ukusa, poput crne kafe bez šećera, zagarantovana je veća verovatnoća razvoja znakova makijavelizma, sadizma i narcizma, što znači da su bili skloniji podmuklosti, sujeti, sebičnosti ili su uživali u tuđoj patnji i bolu.
Pogledajte i Kafa štiti od dijabetesa, srčanih oboljenja, Parkinsonove bolesti...
U istraživanju koje su na 500 muškaraca i žena sproveli austrijski naučnici sa univerziteta u Inzbruku, a predvodila ih je profesorka Kristina Sagioglu, učesnicima je ponuđen spisak namirnica s jednakim brojem slatkih, slanih, kiselih i gorkih namirnica.
Od njih se tražilo da se na lestvici s gradacijom od šest stepenova izjasne o ponuđenoj hrani, među kojom su bili čokoladni kolač, slanina, sirće i rotkve. Među ponuđenim odgovorima učesnici istraživanja mogli su da zaokruže mogućnosti od "jako volim" do "nikako ne volim". Potom je trebalo da ispune četiri odvojena pojedinačna upitnika.
Pogledajte i Evo zbog čega kafa "tera" na WC
Prvim se merio nivo agresivnosti, u drugom se od učesnika zahtevalo da odgovore na pitanja na temelju kojih su naučnici kasnije zaključili poseduju li osobine karakteristične za osobe sklone psihopatiji, makijavelizmu i narcizmu, u trećem su odgovarali na pitanja o osobinama ličnosti - ekstrovertiranosti, milosrdnosti, savesnosti i emocionalnoj stabilnosti, a na temelju četvrtog upitnika sveobuhvatne procene sadističkih sklonosti, procenjena je sklonost pojedinca "svakodnevnom sadističkom ponašanju".
Pogledajte i Kako da skuvate savršenu kafu
Rezultati istraživanja, objavljeni u listu Appetite pokazali su da su "osobe koje više vole gorču hranu i napitke bile sklonije makijavelizmu, psihopatiji, narcizmu i sadizmu", a kooperativne, empatične i ljubazne osobe nisu bile sklone gorkoj hrani i napitcima.
Dr. Sagioglou je objasnila da bi se sklonost gorčoj hrani mogla uporediti s "vožnjom na toboganu smrti čiji obožavaoci uživaju u stvarima koje podstiču strah".
*Najbolje recepte, kulinarske savete, trikove i dijete možete pronaći i na našoj Facebook stranici - Stvar ukusa
Izvor: Newsweek
1 SASTOJAK SE NIKAKO NE DODAJE U RUSKU SALATU, BRŽE SE KVARI: Milena je otkrila kako da ostane sveža i ukusna par dana
LAVA KOLAČ OD LIMUNA I BELE ČOKOLADE: Miks kiselog i slatkog, rastopljenog u ukusnom kolaču
VEĆINA DOMAĆICA PRAVI OVE GREŠKE PRILIKOM SPREMANJA PITE: Evo kako da vam svaki put uspe i bude savršena
SVI PRAVE ISTU GREŠKU KADA SPREMAJU KARBONARE: Evo kako da pripremite najkremastiji italijanski klasik
RUSKU SALATU SMO PRAVILI POGREŠNO: Bez nje je nezamisliva slavska trpeza, a 2 trika joj poboljšavaju ukus