Nedavno sprovedena studija pokazala je da bi sklonost nekih ljudi ka napicima i hrani gorčeg ukusa mogla da prikriva njihovu predisponiranost psihopatiji, narcizmu, sadizmu ili makijavelizmu.

Naučnici su ustanovili da je kod osoba koje, po vlastitom priznanju, više vole napitke gorčeg ukusa, poput crne kafe bez šećera, zagarantovana je veća verovatnoća razvoja znakova makijavelizma, sadizma i narcizma, što znači da su bili skloniji podmuklosti, sujeti, sebičnosti ili su uživali u tuđoj patnji i bolu.
Pogledajte i Kafa štiti od dijabetesa, srčanih oboljenja, Parkinsonove bolesti...
U istraživanju koje su na 500 muškaraca i žena sproveli austrijski naučnici sa univerziteta u Inzbruku, a predvodila ih je profesorka Kristina Sagioglu, učesnicima je ponuđen spisak namirnica s jednakim brojem slatkih, slanih, kiselih i gorkih namirnica.
Od njih se tražilo da se na lestvici s gradacijom od šest stepenova izjasne o ponuđenoj hrani, među kojom su bili čokoladni kolač, slanina, sirće i rotkve. Među ponuđenim odgovorima učesnici istraživanja mogli su da zaokruže mogućnosti od "jako volim" do "nikako ne volim". Potom je trebalo da ispune četiri odvojena pojedinačna upitnika.
Pogledajte i Evo zbog čega kafa "tera" na WC
Prvim se merio nivo agresivnosti, u drugom se od učesnika zahtevalo da odgovore na pitanja na temelju kojih su naučnici kasnije zaključili poseduju li osobine karakteristične za osobe sklone psihopatiji, makijavelizmu i narcizmu, u trećem su odgovarali na pitanja o osobinama ličnosti - ekstrovertiranosti, milosrdnosti, savesnosti i emocionalnoj stabilnosti, a na temelju četvrtog upitnika sveobuhvatne procene sadističkih sklonosti, procenjena je sklonost pojedinca "svakodnevnom sadističkom ponašanju".
Pogledajte i Kako da skuvate savršenu kafu
Rezultati istraživanja, objavljeni u listu Appetite pokazali su da su "osobe koje više vole gorču hranu i napitke bile sklonije makijavelizmu, psihopatiji, narcizmu i sadizmu", a kooperativne, empatične i ljubazne osobe nisu bile sklone gorkoj hrani i napitcima.
Dr. Sagioglou je objasnila da bi se sklonost gorčoj hrani mogla uporediti s "vožnjom na toboganu smrti čiji obožavaoci uživaju u stvarima koje podstiču strah".
*Najbolje recepte, kulinarske savete, trikove i dijete možete pronaći i na našoj Facebook stranici - Stvar ukusa
Izvor: Newsweek