Ako u svoja jela dodajete celer, organizmu činite veliku uslugu. Evo zbog čega:

1. Stabljika celera u većini slučajeva sastavljena je od 83 odsto vode i zdrave količine vlakana. Energetska vrednost 100 grama celera je mala – iznosi 14 kcal/59 kJ. Od toga je 0,69 posto proteina, 2,97 posto ugljenih hidrata i 0,17 odsto masti.

Pogledajte i 5 namirnica bogatih vlaknima

2. Stabljika celera često se konzumira sirova kao grickalica jer, kako kažu neki, žvakanjem se troši više kalorija nego što ga ima sama stabljika. Veliki procenat vode čini celer idealnom namirnicom kojom možete telu osigurati dovoljno tečnosti, a kako je "siromašan" kalorijama, prikladan je za sve koji žele da istope suvišne kilograme.

Pročitajte i Domaći lek protiv šećerne bolesti i za brže mršavljenje

3. Celer sadrži znatne količine magnezijuma, kalijuma i kalcijuma. Pozitivno dejstvo tih minerala služi za smirivanje nervenog sistema. Čak je i Hipokrat propisivao sok stabljike celera pacijentima obolelim od nervne napetosti.

Pogledajte i Zašto je magnezijum bitan za naš organizam

4. Holandski istraživači Univerziteta u Groningenu tvrde kako jedna od materija u namirnicama kao što su peršun i celer može pobediti rak krvi – leukemiju! Ispitivanja su pokazala kako je flavonoid u pitanju, apigenin, zaustavio rast dve vrste ćelija koje se javljaju kod leukemije.

Pročitajte i Hrana koja preventivno deluje na pojavu raka

5. Izvrstan je diuretik. Kalijum i natrijum koji sadrži pomažu u regulaciji telesne tečnosti, a osim toga stimuliše proizvodnju urina. Pravilno usmerava bubrežne funkcije, a, uklanjajući toksine, sprečava nastanak kamenca.

*Najbolje recepte, kulinarske savete, trikove i dijete možete pronaći i na našoj Facebook stranici - Stvar ukusa

Izvor: vecernji