Ako u svoja jela dodajete celer, organizmu činite veliku uslugu. Evo zbog čega:
1. Stabljika celera u većini slučajeva sastavljena je od 83 odsto vode i zdrave količine vlakana. Energetska vrednost 100 grama celera je mala – iznosi 14 kcal/59 kJ. Od toga je 0,69 posto proteina, 2,97 posto ugljenih hidrata i 0,17 odsto masti.
Pogledajte i 5 namirnica bogatih vlaknima
2. Stabljika celera često se konzumira sirova kao grickalica jer, kako kažu neki, žvakanjem se troši više kalorija nego što ga ima sama stabljika. Veliki procenat vode čini celer idealnom namirnicom kojom možete telu osigurati dovoljno tečnosti, a kako je "siromašan" kalorijama, prikladan je za sve koji žele da istope suvišne kilograme.
3. Celer sadrži znatne količine magnezijuma, kalijuma i kalcijuma. Pozitivno dejstvo tih minerala služi za smirivanje nervenog sistema. Čak je i Hipokrat propisivao sok stabljike celera pacijentima obolelim od nervne napetosti.
Pogledajte i Zašto je magnezijum bitan za naš organizam
4. Holandski istraživači Univerziteta u Groningenu tvrde kako jedna od materija u namirnicama kao što su peršun i celer može pobediti rak krvi – leukemiju! Ispitivanja su pokazala kako je flavonoid u pitanju, apigenin, zaustavio rast dve vrste ćelija koje se javljaju kod leukemije.
Pročitajte i Hrana koja preventivno deluje na pojavu raka
5. Izvrstan je diuretik. Kalijum i natrijum koji sadrži pomažu u regulaciji telesne tečnosti, a osim toga stimuliše proizvodnju urina. Pravilno usmerava bubrežne funkcije, a, uklanjajući toksine, sprečava nastanak kamenca.
*Najbolje recepte, kulinarske savete, trikove i dijete možete pronaći i na našoj Facebook stranici - Stvar ukusa
Izvor: vecernji
1 SASTOJAK SE NIKAKO NE DODAJE U RUSKU SALATU, BRŽE SE KVARI: Milena je otkrila kako da ostane sveža i ukusna par dana
LAVA KOLAČ OD LIMUNA I BELE ČOKOLADE: Miks kiselog i slatkog, rastopljenog u ukusnom kolaču
VEĆINA DOMAĆICA PRAVI OVE GREŠKE PRILIKOM SPREMANJA PITE: Evo kako da vam svaki put uspe i bude savršena
SVI PRAVE ISTU GREŠKU KADA SPREMAJU KARBONARE: Evo kako da pripremite najkremastiji italijanski klasik
RUSKU SALATU SMO PRAVILI POGREŠNO: Bez nje je nezamisliva slavska trpeza, a 2 trika joj poboljšavaju ukus