Sirovo zrno kakao je prava riznica lekovitih materija, a na samom je vrhu liste namirnica bogatih antioksidansim.

Nažalost, većina kakaa i komercijalne čokolade proizvedena je na temperaturi od 150 stepeni Celzijusa, pri čemu je većina antioksidansa i hranjivih materija uništena.

Sirovi i po mogućnosti organski kakao ima veliku hranjivu vrednost, te ne sadrži šećer. Takav kakao nije bio podvrgnut temperaturi većoj od 40 stepeni C, zbog čega su u njemu očuvani svi vitamini, minerali i antioksidansi.

Pogledajte i Koji je najzdraviji način pripreme povrća

Sirovo zrno kakaa je najbolji izvor antioksidansa u svetu. Na ORAC ljestvici (antioksidacijski potencijal namirnica meri se ORAC jedinicama), kakao ima 95.500 bodova. Sadrži i velike količine magnezijuma – minerala, koji često nedostaje čak i osobama s uravnoteženom ishranom.

Ako patite od manjka gvožđa u organizmu, sigurno će vam se svideti činjenica da mali komad kakaoa od 28 grama sadrži čak 314 odsto preporučene dnevne količine gvožđa.

Pogledajte i Namirnice koje sadrže više gvožđa od govedine

Prirodni je afrodizijak, deluje kao antidepresiv i bogat je sumporom – mineralom lepote koji jača nokte i kosu, čisti kožu, čisti jetru i stimulše rad pankreasa.

*Najbolje recepte, kulinarske savete, trikove i dijete možete pronaći i na našoj Facebook stranici - Stvar ukusa

Izvor: izvorzdravlja.info