Sirovo zrno kakao je prava riznica lekovitih materija, a na samom je vrhu liste namirnica bogatih antioksidansim.
Nažalost, većina kakaa i komercijalne čokolade proizvedena je na temperaturi od 150 stepeni Celzijusa, pri čemu je većina antioksidansa i hranjivih materija uništena.
Sirovi i po mogućnosti organski kakao ima veliku hranjivu vrednost, te ne sadrži šećer. Takav kakao nije bio podvrgnut temperaturi većoj od 40 stepeni C, zbog čega su u njemu očuvani svi vitamini, minerali i antioksidansi.
Pogledajte i Koji je najzdraviji način pripreme povrća
Sirovo zrno kakaa je najbolji izvor antioksidansa u svetu. Na ORAC ljestvici (antioksidacijski potencijal namirnica meri se ORAC jedinicama), kakao ima 95.500 bodova. Sadrži i velike količine magnezijuma – minerala, koji često nedostaje čak i osobama s uravnoteženom ishranom.
Ako patite od manjka gvožđa u organizmu, sigurno će vam se svideti činjenica da mali komad kakaoa od 28 grama sadrži čak 314 odsto preporučene dnevne količine gvožđa.
Pogledajte i Namirnice koje sadrže više gvožđa od govedine
Prirodni je afrodizijak, deluje kao antidepresiv i bogat je sumporom – mineralom lepote koji jača nokte i kosu, čisti kožu, čisti jetru i stimulše rad pankreasa.
*Najbolje recepte, kulinarske savete, trikove i dijete možete pronaći i na našoj Facebook stranici - Stvar ukusa
Izvor: izvorzdravlja.info
Čorba od karfiola sa kiselom pavlakom
Korpice sa belim mesom i paprikama
Hladno svinjsko pečenje za svečani ručak
Brend Bakina Tajna predstavio nove proizvode: Mediteranski umaci u susret hladnim danima
Slagana slavska salata sa paradajzom i kačkavaljem