Kupovina namirnica je veliki teret na kućni budžet. Zato je veoma važno da uštedite koliko god i gde god možete. Primenite ove trikove i priprema hrane će biti zanimljivija, a troškovi manji.
Gajite mladi luk u čaši
Stavite koren u čašu s vodom, a odrezani krajevi neka vire iznad vode. Čašu stavite na kuhinjski prozor, a zeleni izdanci će nastaviti rasti. Povremeno promenite vodu u čaši, a ovu namirnicu ćete uvek imati pri ruci.
Pogledajte i Kako da u kuhinji uzgajate luk, krompir, celer...
Napravite domaći majonez
Majonez možete brzo napraviti pomoću štapnog miksera. U dublju teglu stavite jedno jaje i čašu ulja. Mutite dok ne dobijete željenu teksturu majoneza. Dodajte i začine po želji.
Pročitajte i Brzo i lako: Napravite domaći senf
Zamrznite vino u posudi za led
Ostatke vina ne morate da bacite. Sipajte ih u posudice za led, zamrznite i sačuvajte za pripremu sosova ili variva.
Pogledajte i Vinski leksikon
Osvežite listove lisnatog povrća
Čini vam se da su listovi kelja, spanaća ili zelene salate uveli? Možete ih osvežiti tako što ćete ih kratko potopiti u ledenu vodu. Dobićete sveže listove spremne da vaša jela pretvore u obroke pune zdravlja.
Pročitajte i Namirnice koje imaju više vitamina A od šargarepe
Jaja u receptima zamenite mlevenim lanenim semenkama
Umesto jaja, u receptima možete koristiti i mlevene semenke lana pomešane s malo vode. Ova mešavina će povezati sastojke u jelima baš kao i jaja.
Pogledajte i Čime zameniti jaja u receptima
Čuvajte crni i beli luk u papirnim kesama s rupicama
Crni i beli luk koji čuvate u plastičnim kutijama ili običnim kesama se brzo može ubuđati. Zato se preporučuje da ih čuvate u papirnim kesama kojima ste probušili nekoliko rupica.
Pročitajte i Zašto bi trebalo češće da jedete crni luk
Zamrznite ostatke paradajz sosa
Ako vam je ostalo paradajz sosa nakon pripreme jela, jednostavno ga izvadite kašikom i poređajte kuglice na poslužavnik na kome je papir za pečenje. Između svake kuglice ostavite malo prostora. Zamrznite kuglice, pa isecite papir oko njih i uvijte svaku zaleđenu kuglicu. Sve umotane kuglice stavite u kesu za zamrzivač i iskoristite kad god vam zatreba.
*Najbolje recepte, kulinarske savete, trikove i dijete možete pronaći i na našoj Facebook stranici - Stvar ukusa
Čorba od karfiola sa kiselom pavlakom
Korpice sa belim mesom i paprikama
Hladno svinjsko pečenje za svečani ručak
Brend Bakina Tajna predstavio nove proizvode: Mediteranski umaci u susret hladnim danima
Slagana slavska salata sa paradajzom i kačkavaljem