Uz dobru trpezu dobra kapljica uvek je dobrodošla. I to vinska, ona „na visokoj nozi”. Ako niste dobar poznavalac vina (takvih je malo), sigurno ste se do sada mnogo puta našli u situaciji da stojite pred policom sa belim, crnim i ružičastim, penušavim i desertnim vinima, i „bijete tešku bitku” koje da izaberete.
Evo male pomoći kako da izaberete odgovarajuće vino...
Dobro uvek ne mora da znači i skupo
„Gde svi plaćaju, vino nije skupo”, kaže jedna portugalska poslovica. U to šta sve određuje cenu vina ovoga puta nećemo ulaziti - važno je da se vama ili vašim gostima dopadne. Cena za dobru kapljicu na kraju krajeva nije ni bitna.
Penušava vina
Oblik čaše: „Penušava vodica”, kako neki nazivaju šampanjac, služi se u uskim i visokim čašama. U njima će se duže penušati nego u onim plićim, sa većim otvorom.
Pije se uz: Kanapee, hladna predjela, deserte. Može se piti u bilo koje doba dana, uz doručak, kao aperitiv, kao digestiv za bolje varenje, uz desert ili obrok.
Temperatura na kojoj se pije: Od 8 do 10 stepeni.
Šta je šta? Mehurići ugljen-dioksida u penušavom vinu nastaju zahvaljujući prirodnom procesu sekundarnog vrenja. Šampanjcem se ne nazivaju sva penušava vina. Pravi, jedan jedini, je ono prirodno penušavo vino koje se proizvodi u Francuskoj, u pokrajini Šampanji. I ostala penušava vina mogu da imaju visok kvalitet. U Nemačkoj je to sekt, u Italiji asti spumante, a u Rusiji se zove sovetskoe šampanjskoe.
Belo vino
Oblik čaše: Čaše su uže sa zidovima nešto uspravnijim ili oblika lale. Uska čaša omogućava belom vinu da zadrži svoju temperaturu. Savet: Sipajte vino samo do pola čaše.
Pije se uz: Ribu i školjke - rizling, beli burgundac ili šardone (Chardonnay), salate, gusku ili patku (rizling), testeninu sa pikantnim sosom od sira, ili azijske specijalitete (polusuvo belo vino).
Osnovno pravilo glasi: Belo vino pije se uz svetlo meso - piletinu, ćuretinu, pačetinu i ribu. Ali mnogo važnije: Što je jelo aromatičnije, vino mora da bude jače.
Temperatura na kojoj se pije: Ne servira se ledeno. Idealna temperatura je od 8 do 12 stepeni.
Bordo (Bordeaux)
Oblik čaše: Visoka, sa širokim balonom, pravljena za crvena vina punog tela, kao što su kaberne (Cabernet) i merlo (Merlot). Usmerava vino ka zadnjem delu usne duplje tako da se raskošne arome dok ga pijete raspoređuju u celim ustima. Bez obzira na veličinu čaša, trebalo bi ih napuniti samo u visini od 4 do 6 centimetara.
Pije se uz: Pačije belo meso, jagnjetinu ili krmenadlu - kaberne sovinjon (Cabernet Sauvignon), ali i uz junetinu, dinstana jela, divljač, živinsko meso i stare jake sireve (merlo).
Temperatura na kojoj se pije: Između 14 i 18 stepeni. Ako je vino suviše toplo, pola sata pre serviranja flašu stavite u frižider ili zamrzivač.
Crveni burgundac
Oblik čaše: Čaša za burgundac veća je od čaše za bordo. Ima veći balon kako bi akumulirala arome delikatnijih crnih vina, poput pino noara (Pinot Noir). Ovakva čaša usmerava vino na vrh jezika.
Pije se uz: Jake specijalitete poput divljači (voćni pino noar), uz guščetinu (ne previše suv burgundac), a uz paste i jela sa pirinčem božule (Beaujolais). Ali ne i sa specijalitetima koji se serviraju uz pikantne soseve.
Temperatura na kojoj se pije: Kao i za bordo, idealna temperatura za konzumiranje većine ostalih vrsta crnih vina je od 14 do 18 stepeni. Savet: Pre konzumiranja, vino sipajte u bokal i ostavite ga pola sata do sat vremena da u njemu „diše”.
Vinski leksikon
Da li dobro vino mora da bude i skupo? Koje vino se pije uz koje jelo? U kojoj čaši se pije koje vino? Pripremili smo za vas mali vinski vodič.
Objavljeno 22.06.2013. 8:39h
Ovo nikad nemojte da radite za Uskrs, veruje se da donosi nesreću: 5 narodnih verovanja koja se strogo poštuju
Kako se zaista posti na Veliki petak: Ova pravila ne smete da zaboravite, a 3 sata popodne je ključan trenutak
Bol u stomaku je bio jedini simptom: Devojku (25) šokirala dijagnoza, a ovo može da se desi bilo kome
3 horoskopska znaka imaju veliki izazov do Uskrsa 2025: Glasno govore "ne" i stavljaju sebe na prvo mesto
Šta vam daje a šta uzima pun Mesec? Izbor slike odaje jeste li uzdržani ili optimistični, a šta vas uznemirava
Mesečni horoskop za maj 2025: Nekog očekuje sudbinski poslovni susret, neko će uživati u ljubavnom raju
Drečavo zelena uskršnja jaja možete dobiti na potpuno prirodan način bez trunke hemije: Potrebna vam je samo ova namirnica iz bašte, malo sirćeta, soli i vode
Vaskršnja pogača: Mekana kao pamuk, a može čak i dete da je napravi
Najlepša crvena jaja za Vaskrs dobićete uz ova 4 prirodna trika: Zaboravite na hemikalije i veštačke boje
Ambasador torta: Nema bogatije i kvalitetnije, puna je oraha i čokolade
Ruskinje najviše vole ovako da farbaju uskršnja jaja: Hladno bojenje daje najlepše šare duginih boja, rezultat svakog oduševi
Spomenka iz Ivanjice od vaskršnjih jaja pravi umetnička dela: Šara ih najstarijom tehnikom, a ima savet zlata vredan, da nijedno ne pukne
Najboji prirodni način farbanja jaja u jarko crvenu boju star 50 godina: Potrebna vam je samo 1 namirnica
Najkremastija torta na svetu bez pečenja i jaja: Pravi se sa svega 20 minuta, a ukusom osvaja i najveće sladokusce
Na svakoj pravoslavnoj srpskoj trpezi za Vaskrs treba da se nađe ovih 5 recepta: Pun sto najukusnijih jela
2 prirodna načina da ofarbate jaja u jarko narandžastu boju: Bez trunke hemije dobićete veoma intenzivnu boju, a sve sastojke već imate kod kuće
Još iz kategorije
Svi roditelji se pitaju isto posle serije "Adolescencija": Priča o dečaku ubici upozorava na opasnu naviku
Trudnica je osetila čudan simptom i obratila se ChatGPT-u: Jedno pitanje je spaslo život njoj i bebi
Kako da na lak način nacrtate uskršnjeg zeku? Zabavite se sa decom i napravite originalne čestitke
8 udobnih cipela za posao, za kancelariju i šire: Od slingaback do baletanki i ravnih modela
Štepane jakne ove sezone su traženije nego ikad: Modeli ovih boja su na našoj šoping listi za proleće 2025.
Uradite ovo nakon obroka i zdravo ćete mršaviti i bolje spavati: Suzbija želju za slatkim i poboljšava varenje
Kako se pravilno kuvaju jaja za Uskrs
Grilovani fileti šarana sa povrćem za Veliki petak
Posna pita sa jabukama za Veliki petak
Mimoza salata sa piletinom
Zaboravite klasiku, ovo je najlakši način za najlepša jaja za Uskrs