Neke namirnice koje imamo u svom domu mogu biti štetne i delovati na naš organizam kao tihe ubice.

Evo o kojim je namirnicama reč:

1. Rabarbara

Lišće rabarbare sadrži oksalnu kiselinu, koja uzrokuje kamenje u bubrezima. Potrebno je oko 5 kilograma ove biljke da bi bila kobna, ali i znatno manje količine mogu uzrokovati ozbiljne probleme.

Pogledajte i Kako da (bezbolno) izbacite šećer iz ishrane

2. Muskatni oraščić

Muskatni oraščić je zapravo halucinogen, a konzumacija količine od 5,5 grama može uzrokovati grčeve, a 8 grama napad. Ako pojedete jedan oraščić, to može dovesti do "psihoze od muskatnog oraščića". 

3. Krompir

Koliko ste puta kupili krompir koji ima zelenkastu koru? Glikoalkaloidi se nalaze ili u zelenkastoj kori krompira ili u "klicama" koje su izašle na ljusci. Glikoalkaloidi mogu uzrokovati dijareju ili čak i komu i smrt.

4. Bademi

Treba razlikovati dve vrste badema, one slatke i gorke. Gorki, navodno, sadrže veće količine vodonikovog cijanida. 7 do 10 ovih gorkih plodova može uzrokovati probleme odraslima, a mogu biti kobni za decu.

Pogledajte i Zbog čega su bademi dobri za vaše zdravlje

5. Tuna

Tuna je opasna zbog toga što upija živu u svoje meso, a kada živa jednom dođe u naš organizam, ona će ili kroz bubrege izaći iz organizma ili će doći do mozga gde može napraviti veliku štetu. Trudnicama i deci se preporučuje da u potpunosti izbegavaju konzumiranje tune.

*Najbolje recepte, kulinarske savete, trikove i dijete možete pronaći i na našoj Facebook stranici - Stvar ukusa