Među ljubiteljima različitih vrsta dijeta i prehrana zavladao je novi hit koji se zove Viktorijanska dijeta. “Razdoblje između 1850. i 1872. godine bilo je zlatno doba ishrane” , tvrdi dr Džudit Roubotam sa Univerziteta u Plimutu. 

“Ljudi iz tog razdoblja bili su zdraviji s jačim imunološkim sistemom uprkos tome što su jeli do 5000 kalorija dnevno”, objašnjava Roubotam.

Pročitajte i Jutarnja banana dijeta

“Ishrana tog doba bila je bazirana na luku, potočarkama, kupusu, cvekli, jabukama. Jeli su ostatke mesa od kostiju, a od kuvanja kostiju dobili su sve hranjive materije”, objašanjava Roubotam- Nutricionisti ističu da kuća ponovno mora da postane mesto kuvanja a ne mesto prerađene hrane, a ishrana treba da bude bazirana  na voću i povrću.

“Kada smo ispitavali ogromne medicinske zapise dostupne od 1850. do 1900. godine otkrili smo da radnička klasa toga doba jela je mnogo više nego danas. Muškarci su konzumirali između  4000 i 5000 kalorija dnevno, a žene oko 3000 kalorija, u poređenju s prosekom od oko 2200 danas. Ipak, gojaznost je bila gotovo nepoznata, osim u gornjim srednjim klasama i bogatima”, objašnjava dr Pol Klejton, koautor istraživanja i studije.

Pogledajte i Dijeta Marije Antoanete

Ljudi toga doba obično su jeli osam do deset porcija voća i povrća dnevno, njihova ishrana je sadržavala daleko više vitamina i minerala nego što sadrži današnja prerađena hrana. Oni su takođe konzumirali manje soli, šećera, alkohola i duvana.

Roubotam naglašava da se so koristila samo kao začin, a ne kao konzervans. Jela poput usoljene govedine nisu bilil dostupne do kasnih 1880-ih. Duvan se žvakao, a cigarete nisu bile u prodaji do kasnih 1880-ih godina i bile su namenjene uglavnom bogatijoj klasi koja su ih mogla priuštiti.

*Najbolje recepte, kulinarske savete, trikove i dijete možete pronaći i na našoj Facebook stranici - Stvar ukusa

Izvor: telegram.hr