Osobe koje svaki dan pojedu šaku oraha imaju manji rizik za prisutnost faktora povezanih s oboljevanjem od dijabetesa tipa 2, objavili su američki naučnici.
Svakodnevni unos oraha tokom šest meseci rezultovao je poboljšanjem funkcije vena i krvnih sudova i smanjenjem koncentracije tzv. lošeg (LDL) holesterola u krvi, inače važnim faktorima rizika za dijabetes tipa 2, prenose mediji.
Pogledajte i 10 namirnica koje štite od dijabetesa
Orasi su odličan izvor masnih kiselina i drugih hranljivih materija, na primer folata i vitamina E.
Dvadeset do trideset pet odsto dnevnog unosa kalorija bi trebalo biti iz masti, piše stručni časopis BMJ Open Diabetes Research & Care.
Nalazi naučnika s univerziteta Jejl prikupljeni su od 31 muškarca i 81 žene starosti od 25 do 75 godina koji su šest meseci svakodnevno jeli oko 60 grama oraha.
*Najbolje recepte, kulinarske savete, trikove i dijete možete pronaći i na našoj Facebook stranici - Stvar ukusa
Izvor: oslobodjenje.ba
1 SASTOJAK SE NIKAKO NE DODAJE U RUSKU SALATU, BRŽE SE KVARI: Milena je otkrila kako da ostane sveža i ukusna par dana
LAVA KOLAČ OD LIMUNA I BELE ČOKOLADE: Miks kiselog i slatkog, rastopljenog u ukusnom kolaču
VEĆINA DOMAĆICA PRAVI OVE GREŠKE PRILIKOM SPREMANJA PITE: Evo kako da vam svaki put uspe i bude savršena
SVI PRAVE ISTU GREŠKU KADA SPREMAJU KARBONARE: Evo kako da pripremite najkremastiji italijanski klasik
RUSKU SALATU SMO PRAVILI POGREŠNO: Bez nje je nezamisliva slavska trpeza, a 2 trika joj poboljšavaju ukus