Kvalitet jela ponekad zavisi od vaše sposobnosti guljenja, rezanja i seckanja. Ako imate neodgovarajući nož i ako ga koristite na pogrešan način, verovatnije je da će vam hrana ispasti loše, a vi ćete imati veće šanse za povrede pri radu.
Pogledajte i Koji je rok trajanja kuhinjskog pribora?
1. Nož nije dovoljno oštar
Oštrenje noževa trebalo bi da bude deo vaše rutine, a ne aktivnost koje se setite jednom u pet godina. Ako vam nož nije oštar, treba da upotrebite mnogo snage da biste nešto iseckali. To znači da nepotrebno koristite silu koja može dovesti do povrede na rukama.
Napomena: Redovno naoštravanje noževa produžava vek trajanja ovog pomagala. Oštrite nož barem dva puta godišnje, ili jednom mesečno ako ga koristite svaki dan.
2. Sečete na pogrešan način
Prilikom seckanja šargarepe ili nekog drugog tvrđeg korenastog povrća, većina ljudi pravi istu grešku: jednom rukom drže kuhinjski nož nabijen u plod, a drugom pridržavaju gornji deo oštrice kako bi pojačali efekat sečenja. Noževi bi trebalo da seku pokretom, a ne silom. Prilikom svakog reza trebalo bi pomerati ceo nož – počevši od vrha oštrice i pomerajući celim putem prema ručki.
Pogledajte i Kako da brzo naoštrite nož (VIDEO)
3. Držite nož pogrešno
Nije potrebno čvrsto stiskati ručku noža. Pravilan način držanja podrazumijeva položaj malog prsta, domalog i srednjeg prsta oko ručke noža. Kažiprst i palac iskoristite za stezanje srednjeg dela noža sa svake strane. Obavezno kažiprst podvijte tako da ne štrči, i da se ne dovedete u opasnost od povreda. Ovaj donji deo oštrice se naziva tačka ravnoteže, a ako je držite na pravi način imaćete kontrolu nad celim nožem, i lakše ćete seći tvrde namirnice.
4. Ne štitite prste
Kada treba iseći namirnice okruglog oblika poput luka, zbog specifičnog oblika ploda često puta izlažemo palac oštrici i dovodimo se u opasnost od povrede ovog prsta. Stručnjaci napominju da s četiri ostala prsta treba da stvorimo svojevrsni kavez koji će biti zaštita za palac.
Pogledajte i Stvari koje bi trebalo da izbacite iz kuhinje
5. Sečete s pogrešnim delom oštrice
Jeste li ikada seckali sveži peršun, a ovaj aromatični začin pretvorili u neprivlačnu kašu? Glavni razlog za to je seckanje s pogrešnim delom oštrice. Većina ljudi koristi zadnji deo oštrice, dok bi za sečenje uglavnom trebalo da koristimo prvu trećinu. Što se više odmičete od prve trećine oštrice, to gubite i kontrolu nad pomagalom.
*Najbolje recepte, kulinarske savete, trikove i dijete možete pronaći i na našoj Facebook stranici - Stvar ukusa
Izvor: Punkufer
Čorba od karfiola sa kiselom pavlakom
Korpice sa belim mesom i paprikama
Hladno svinjsko pečenje za svečani ručak
Brend Bakina Tajna predstavio nove proizvode: Mediteranski umaci u susret hladnim danima
Slagana slavska salata sa paradajzom i kačkavaljem