Priprema jela je nezamisliva bez soli, ali tu se ne završava njena primena. 

Od pranamirnice koja je čuvala hranu, najčešće sirovo meso i ribu, do neizostavnog začina i pomoćnika u pripremi hrane. Evo šta sve prstohvatom soli možete popraviti:

- ako želite da umučena jaja dobiju finu teksturu, dodajte malo sitne soli

- aromu kafe će pojačati zrno-dva krupne soli u vodi za kuvanje jer će je omekšati

- ako pečete roštilj, a previše se dimi zbog masnoće koja kapi na vatru, bacite malo soli

- kako biste ravnomerno posolili hranu, na mlako maslinovo ulje dodajte krupne soli. Ona će se otopiti, a slano ulje će obuhvatiti sve namirnice

- crna so pomoći će kod probave, nadutosti i zatvora

- otopite malo soli u vodi i sprečićete gorušicu

Pogledajte i 7 odličnih načina da pobedite nadutostSaveznik u kozmetici

Ako se pomeša s finim uljima, so je sjajno sredstvo za uklanjanje odumrle kože, pogotovo nakon leta. Ovakav piling ostaviće kožu glatkom i čistom. Kupka u kojoj ste otopili nekoliko kašika soli može da podstakne izlučivanje toksina iz tela, cirkulaciju i prijatno hidratira kožu koja će postati glatka i čvrsta.

Počastite se slasnom kupkom od morske soli, meda, toplog mleka i par kapi ulja lavande i ruzmarina. Ako imate problema sa sinusima ili ste prehlađeni, kupku pripremite od soli, preprženog ruzmarina, kadulje i eteričnog ulja kedra i čajevca.

*Najbolje recepte, kulinarske savete, trikove i dijete možete pronaći i na našoj Facebook stranici - StvarUkusa

Izvor: vecernji.hr