Mnogo je jela koja ‘vole’ vino jer im poboljšava ukus.
Tako je, na primer, prilikom kuvanja jela s piletinom i morskim plodovima ili pripreme krem-supa i svetlih sosova dobro dodati belo vino ili šeri.
Crno vino odličan je izbor za jela od crvenog mesa i divljači. Ljubitelji testenine sa sirom osvežiće njen ukus dodaju li malo rosea, terana ili plavca.
Običaj je da se povrće dinsta na masnoći. Ali ako dodate ulju na kojem pržite povrće i malo belog vina, ono će poprimiti posebne arome i postati još sočnije.
Želite da dinstano meso bude još mekše? Dodajte mu crnog vina jer alkohol i kiselina omekšavaju i ujedno aromatiziraju meso.
Pročitajte i Ovi trikovi s vinom će vas oduševiti
Belo ili crno?
Ako volite pečenu ribu, nakon što ste je začinili prelijte je kašikom vina, omotajte folijom i ispecite. Tako će biti još ukusnija.
Jelima od pečuraka najbolje pristaje belo vino koje će poboljšati i ukuse poslastica od jabuka i agruma, naročito ako ima i vanilu ili karamelu.
Crnim ili ružičastim vinom istaknućete ukus bobičastog voća.
Pogledajte i recept Kruške u vinu
*Najbolje recepte, kulinarske savete, trikove i dijete možete pronaći i na našoj Facebook stranici - StvarUkusa
Izvor: kuhaj.hr
Čorba od karfiola sa kiselom pavlakom
Korpice sa belim mesom i paprikama
Hladno svinjsko pečenje za svečani ručak
Brend Bakina Tajna predstavio nove proizvode: Mediteranski umaci u susret hladnim danima
Slagana slavska salata sa paradajzom i kačkavaljem