Da bi orasi što duže ostali sveži, nakon prikupljanja ostavite ih, u zavisnost i od vremenskih prilika, dve do šest nedelja da se osuše na provetrenom mestu. piše na sajtu Lisa.
U zimskom periodu orasi su veoma traženi: za praznične kolače, dane posta i kao dekoracija za sto.
Da bi orasi što duže ostali sveži, nakon prikupljanja ostavite ih, u zavisnosti od vremenskih prilika, dve do šest nedelja da se osuše na provetrenom mestu, na primer na tavanu ili natkrivenoj terasi. Potom ih čuvajte u mrežama ili plitkim gajbama.
Pogledajte i 10 dobrih razloga da jedete orahe
Da bi mesecima ostali sveži, odgovarajuće skladištenje je ono u provetrenoj prostoriji na temperaturi od 10 do 17 stepeni. U tople prostorije unosite samo onoliko koliko želite da iskoristite sledećih nedelju do dve.
Na temperaturama višim od 20 stepeni jezgra bogata mastima brzo užegnu u ljusci. U tamnim, veoma hladnim i hermetičnim skladištima kao što je tegla u frižideru, za zalihe skrckane orahe možete da čuvate još oko 4 nedelje. Hermetičko pakovanje je važno da jezgra ne bi izgubila svoju aromu i poprimila mirise drugih namirnica.
*Najbolje recepte, kulinarske savete, trikove i dijete možete pronaći i na našoj Facebook stranici - Stvar ukusa
Čorba od karfiola sa kiselom pavlakom
Korpice sa belim mesom i paprikama
Hladno svinjsko pečenje za svečani ručak
Brend Bakina Tajna predstavio nove proizvode: Mediteranski umaci u susret hladnim danima
Slagana slavska salata sa paradajzom i kačkavaljem