Za ovaj slatki hleb potrebno vam je:

500 gr brašna

3 jaja

200 ml mleka

1 svež kvasac (40 g)

100 g sušenih brusnica

100 g neslanog sitnog sira

5 kašika šećera

1 kašikica soli

kalup 10 x 30 cm za hleb ili može i kalup za kuglof srednje veličine

Pogledajte i Brzo i lako: Domaći hleb od prezrelih banana

Priprema:

Pomešajte brašno i so.

U mleku i 1 kašičici šećera razmutite kvasac i sačekajte da nadođe. Zatim to sipajte u brašno, dodajte dva jaja i belance od trećeg, šećer i zamesite testo. Neka odstoji na sobnoj temperaturi pola sata da naraste. Premesite testo i istresite ga na brašnom posutu podlogu. Podelite testo na dva dela i svaki deo rastanjite u oblik pravougaonika ne mnogo većeg od kalupa.

U jedan deo testa sipajte brusnice a u drugi sir (u sir možete dodati malo prah šećera ako volite da bude slađi). Umotajte ih kao štrudle pa međusobno isprepletite i stavite u kalup. Kalup prethodno namastite i pospite brašnom,da se hleb ne lepi za ivice. Ostavite hleb da stoji još pola sata.

Pogledajte i Brzo i lako: Čokoladni kolač za 5 minuta!

Rernu ugrejte na najjače. Premažite hleb preostalim žumancetom i stavite ga da se peče u tako jako zagrejanu rernu. Nakon 5 minuta smanjite na 180 i ostavite ga narednih 40 minuta da se ispeče dobro i unutra. Korica će zbog žumanceta brzo potamneti, ali neće stvrdnuti, naprotiv, ostaće meka bez obzira na boju i kasnije će se hleb lako seći.

Gotov slatki hleb ostavite pokriven suvom krpom da se polako ohladi. Isečene kriške kasnije po želji možete posuti i prah šećerom! Prijatno!

*Najbolje recepte, kulinarske savete, trikove i dijete možete pronaći i na našoj Facebook stranici - Stvar ukusa

Izvor: bonappetitns.com