Za ovaj slatki hleb potrebno vam je:
500 gr brašna
3 jaja
200 ml mleka
1 svež kvasac (40 g)
100 g sušenih brusnica
100 g neslanog sitnog sira
5 kašika šećera
1 kašikica soli
kalup 10 x 30 cm za hleb ili može i kalup za kuglof srednje veličine
Pogledajte i Brzo i lako: Domaći hleb od prezrelih banana
Priprema:
Pomešajte brašno i so.
U mleku i 1 kašičici šećera razmutite kvasac i sačekajte da nadođe. Zatim to sipajte u brašno, dodajte dva jaja i belance od trećeg, šećer i zamesite testo. Neka odstoji na sobnoj temperaturi pola sata da naraste. Premesite testo i istresite ga na brašnom posutu podlogu. Podelite testo na dva dela i svaki deo rastanjite u oblik pravougaonika ne mnogo većeg od kalupa.
U jedan deo testa sipajte brusnice a u drugi sir (u sir možete dodati malo prah šećera ako volite da bude slađi). Umotajte ih kao štrudle pa međusobno isprepletite i stavite u kalup. Kalup prethodno namastite i pospite brašnom,da se hleb ne lepi za ivice. Ostavite hleb da stoji još pola sata.
Pogledajte i Brzo i lako: Čokoladni kolač za 5 minuta!
Rernu ugrejte na najjače. Premažite hleb preostalim žumancetom i stavite ga da se peče u tako jako zagrejanu rernu. Nakon 5 minuta smanjite na 180 i ostavite ga narednih 40 minuta da se ispeče dobro i unutra. Korica će zbog žumanceta brzo potamneti, ali neće stvrdnuti, naprotiv, ostaće meka bez obzira na boju i kasnije će se hleb lako seći.
Gotov slatki hleb ostavite pokriven suvom krpom da se polako ohladi. Isečene kriške kasnije po želji možete posuti i prah šećerom! Prijatno!
*Najbolje recepte, kulinarske savete, trikove i dijete možete pronaći i na našoj Facebook stranici - Stvar ukusa
Izvor: bonappetitns.com
Čorba od karfiola sa kiselom pavlakom
Korpice sa belim mesom i paprikama
Hladno svinjsko pečenje za svečani ručak
Brend Bakina Tajna predstavio nove proizvode: Mediteranski umaci u susret hladnim danima
Slagana slavska salata sa paradajzom i kačkavaljem