Otkada su počela naučna istraživanja jaja, prehrambene tablice o njihovim nutritivnim vrednostima su se stalno menjale.

Poslednjih godina slušali smo da jaja nisu zdrava i da našem organizmu čine više štete nego koristi.

Pogledajte i Čime zameniti jaja u receptima

Kritike su im najčešće upućivane zbog holesterola, a poslednje istraživanje pokazuje da su jaja ipak zdrava i da ih slobodno možete jesti.

Naime kineski naučnici su otkrili da jaja sadrže jednu od ključnih komponenti odgovornih za snižavanje krvnog pritiska. Reč je o peptidu koji, kako ističu naučnici, ima moć suzbijanja rasta pritiska.

Pogledajte i Ovo verovatno niste znali o jajima

"Istraživanje pokazuje da jaja ponovo možemo zvati neverovatnom namirnicom. Osim što ih možemo iskoristiti na razne načine, ona su i zdrava", istakao je dr Zipeng Ju, vođa istraživanja.

Ova otkrića su važna s obzirom na to da veliki broj ljudi na svetu ima visok krvni pritisak. Ipak, naučnici upozoravaju da su potrebna i dalja istraživanja da bi se otkrilo kako deluju svi sastojci jaja kombinovano.

*Najbolje recepte, kulinarske savete, trikove i dijete možete pronaći i na našoj Facebook stranici - Stvar ukusa

Izvor: cdm.me