Otkada su počela naučna istraživanja jaja, prehrambene tablice o njihovim nutritivnim vrednostima su se stalno menjale.
Poslednjih godina slušali smo da jaja nisu zdrava i da našem organizmu čine više štete nego koristi.
Pogledajte i Čime zameniti jaja u receptima
Kritike su im najčešće upućivane zbog holesterola, a poslednje istraživanje pokazuje da su jaja ipak zdrava i da ih slobodno možete jesti.
Naime kineski naučnici su otkrili da jaja sadrže jednu od ključnih komponenti odgovornih za snižavanje krvnog pritiska. Reč je o peptidu koji, kako ističu naučnici, ima moć suzbijanja rasta pritiska.
Pogledajte i Ovo verovatno niste znali o jajima
"Istraživanje pokazuje da jaja ponovo možemo zvati neverovatnom namirnicom. Osim što ih možemo iskoristiti na razne načine, ona su i zdrava", istakao je dr Zipeng Ju, vođa istraživanja.
Ova otkrića su važna s obzirom na to da veliki broj ljudi na svetu ima visok krvni pritisak. Ipak, naučnici upozoravaju da su potrebna i dalja istraživanja da bi se otkrilo kako deluju svi sastojci jaja kombinovano.
*Najbolje recepte, kulinarske savete, trikove i dijete možete pronaći i na našoj Facebook stranici - Stvar ukusa
Izvor: cdm.me
Čorba od karfiola sa kiselom pavlakom
Korpice sa belim mesom i paprikama
Hladno svinjsko pečenje za svečani ručak
Brend Bakina Tajna predstavio nove proizvode: Mediteranski umaci u susret hladnim danima
Slagana slavska salata sa paradajzom i kačkavaljem