Salata „Metla“ (ili kako ja još nazivaju „Četka“) uživa veliku popularnost već nekoliko godina zaredom, piše Stil. Možda ne izgleda lepo i egzotično, ali ona je dragocenost za one koji žele očistiti svoj organizam i smršati. U čemu je njena tajna?
Osnovni sastojci salate (povrće i zelen) koji obogaćuju organizam vitaminima i mineralima, ispunjeni su vlaknima i pektinom. Zahvaljujući tome, ovo zdravo jelo doprinosi efikasnom čišćenju creva. Samim tim, zbog izbacivanja fekalnih naslaga umanjuje se i telesna težina.
Ali, to još nije sve. Kako su neki sastojci ove salate niskokalorični, zamenivši ovom salatom jedan obrok (recimo večeru), možemo se osloboditi masnih naslaga. Na taj način, rezultat konzumiranja ukusne i korisne salate, jeste očišćen organizam i korigovana telesna težina.
Postoji nekoliko recepata pripreme ove salate. Upoznaćemo vas sa klasičnim receptom.
Pogledajte i Magični kvas od cvekle - čisti jetru, sprečava rak, reguliše krvni pritisak
Recept:
Za njenu pripremu biće potrebno: kupus, cvekla, šargarepa, zelen, limunov sok, ulje.
Priprema: Narendajte kupus, cveklu i šargarepu u odnosu: 3:1:1. Dodajte začinsko bilje po svom ukusu (mirođija, peršun, celer). Izgnječite povrće da pusti sok. Dodajte malo limunovog soka. Po želji, za postizanje pikantnosti, salati možete dodati izgnječen čen belog luka. Začinite manjom količinom biljnog ulja (posebno se preporučuje laneno ili maslinovo).
Salatu je nepotrebno soliti. Ako se ne možete odreći slankastog ukusa, koristite soja sos, koji sadrži popriličnu količinu soli i poboljšava ukus hrane, a ima visoko nutritivne vrednosti i nije štetan po zdravlje.
Kod niske kiselosti želuca bolje je koristiti kiseli kupus.
*Najbolje recepte, kulinarske savete, trikove i dijete možete pronaći i na našoj Facebook stranici - Stvar ukusa
Izvor: Uspešna žena
Čorba od karfiola sa kiselom pavlakom
Korpice sa belim mesom i paprikama
Hladno svinjsko pečenje za svečani ručak
Brend Bakina Tajna predstavio nove proizvode: Mediteranski umaci u susret hladnim danima
Slagana slavska salata sa paradajzom i kačkavaljem