Bilo da se jaja farbaju prirodnim ili veštačkim bojama, svake godine uoči Uskrsa domaćice se trude da nekim novim motivom ili nijansama ukrase uskršnja jaja. Pored tradicionalnih recepta za farbanje u lukovini sa listovima deteline, peršuna ili paprati, evo još 2 interesantna načina, koja mogu da učine da za ovogodišnji trud dobijete sve pohvale.
Farbanje jaja crvenim kupusom
Potrebno vam je: jaja, srveni kupus, voda, sirće
Priprema: Odsecite onoliko kupusa koliko porocenite da vam je taman. Sitno ga naseckajte i ubacite u šerpu sa vodom.Dubina treba da je tolika da jaja, kada ih kasnije budete ubacili, budu sasvim pokrivena.Pustite kupus da proključa i onda ubacite kašiku-dve sirćeta. Jaja ne bi trebalo da su hladna. Pre kuvanja ih pustite da odstoje jedno dva sata na sobnoj temperaturi, ili se može dogoditi da popucaju. Jaja kuvajte 10 minuta ili duže. Potom ih izvadite iz kupusa i spuštajte u činiju sa hladnom vodom kako se ne bi dalje kuvala od sopstvene toplote i kako se ne bi stvarali zeleni krugovi oko žumanaca.
Farbanje jaja crvenim vinom
Potrebno vam je: jaja, buteljka od 0.75 l kvalitetnog crvenog vina
Priprema: Sipajte vino u šerpu i ubacite jaja. Takođe, je potrebno da jaja pre farbanja budu neko vreme na sobnoj temperaturi. Neka se zajedno kuvaju sa vinom. Kada su gotova možete, po želji, da ih odmah izvadite, ili da ih ostavite da prenoće u vinu, zavisno od toga koliko želite da boja bude jaka. Kada jaja premažete salvetom namočenom u ulju po njima će se pojaviti sitni kristali.
*Najbolje recepte, kulinarske savete, trikove i dijete možete pronaći i na našoj Facebook stranici - Stvar ukusa
Jednostavan čizkejk sa bundevom
Kako da kod kuće napravite medovaču
Recept za rižoto sa graškom
Domaće lazanje po italijanskom receptu
Šnicle od svinjskog vrata marinirane u pivu