Znamo da te oznake predstavljaju klasu, ali koja klasa je kakva?
Klasa S znači da jaje teži manje od 70 do 65 grama, klasa A - manje od 65 do 60 grama, a klasa B označava jaje u kategoriji od 60 do 55 grama.
Pogledajte i Kako da jaja ne puknu tokom kuvanja?
Kada kupujete jaja, obratite pažnju na te oznake, ali i na oblik i boju ljuske jer vam i to može ukazati na kvalitet jaja. Oblik mora da bude normalan, ljuska neoštećena, čista i oprana. Idealan oblik jajeta svima je poznat, a jaja sa anomalijom - koja su "grbava", ili sa nekim drugim defektom često ukazuju na neku bolest i treba ih ispitati. Boja ljuske isključivo zavisi od genetskih faktora. U nekim evropskim zemljama, pa i kod nas, rasprostranjeno je mišljenje da su jaja kojima je ljuska braon boje boljeg kvaliteta nego bela, pa je trend proizvodnja jaja sa braon ljuskom.
Pogledajte Kako da proverite da li su jaja sveža
U nekim od evropskih zemalja (na primer u Španiji) i SAD jaja kojima je ljuska bela su više prisutna na tržištu. Kako bi izašli u susret zahtevima potrošača za jajima kojima je ljuska braon boje, odgajivači kokošaka nosilja uložili su velike napore da stvore "braon" hibride na bazi rase "rodajlend", koja nose isti broj jaja kao i plodne "bele" nosilje.
*Najbolje recepte, kulinarske savete, trikove i dijete možete pronaći i na našoj Facebook stranici - Stvar ukusa
1 SASTOJAK SE NIKAKO NE DODAJE U RUSKU SALATU, BRŽE SE KVARI: Milena je otkrila kako da ostane sveža i ukusna par dana
LAVA KOLAČ OD LIMUNA I BELE ČOKOLADE: Miks kiselog i slatkog, rastopljenog u ukusnom kolaču
VEĆINA DOMAĆICA PRAVI OVE GREŠKE PRILIKOM SPREMANJA PITE: Evo kako da vam svaki put uspe i bude savršena
SVI PRAVE ISTU GREŠKU KADA SPREMAJU KARBONARE: Evo kako da pripremite najkremastiji italijanski klasik
RUSKU SALATU SMO PRAVILI POGREŠNO: Bez nje je nezamisliva slavska trpeza, a 2 trika joj poboljšavaju ukus