Mnogi veruju da su obroci kasno uveče pogubni za metabolizam i da povećavaju rizik od gojaznosti. Međutim, nova studija objavljena u British Journal of Nutrition, britanskom časopisu za nutricionizam, nije pronašla nikakvu vezu između kasne večere i gojaznosti.

Ranije studije su tvrdile da vreme obroka utiče na metaboličke procese. Međutim, istraživači na King's Collegeu u Londonu utvrdili su da večera između 8 i 10 uveče ne nosi ništa veći rizik od gojaznosti nego da jedete između 2 i 6 popodne.

Naučnici su proučavali prehrambene navike 768 manje dece stare od 4 do 10 godina i 862 nešto starije dece između 11 i 18 godina. Istraživanjem su se u obrzir uzimali vrsta namirnica i vreme unosa kao i pol, visina i težina ispitanika.

Naučnici nisu pronašli nikakvu povezanost između vremena obroka i rizika od gojaznosti. Osim toga, uvideli su da se nivo energije kod dece uopšte ne razlikuje s obzirom na to u koje su vreme večerali.

Iako su devojčice između 11 i 18 godina koje su večerale ranije unosile nešto više ugljenih hidrata, razlika je bila premala da utiče na opšte rezultate. Isti je zaključak i za dečake od 4 do 10 godina koji su jeli više belančevina.

Pogledajte i Dijeta magičnom supom: Smršajte 4 kg za 7 dana

Naučnici ipak kažu da će biti potrebna dodatna istraživanja kako bi se do kraja razumela veza između vremena uzimanja obroka i rizika od prekomerne težine. Ipak, zasad izgleda da su preporuke o tome da ne treba kasno jesti, neutemeljene.

Istraživači se ipak suzdržavaju od konačnih zaključaka jer u ovom istraživanju nije se uzelo u obzir koliko deca spavaju, kao i šta i kada jedu za doručak i ručak i koliko se kreću. Ali kako je najavljen nastavak istraživanja, uskoro bismo mogli dobiti i konačne zaključke.

*Najbolje recepte, kulinarske savete, trikove i dijete možete pronaći i na našoj Facebook stranici - Stvar ukusa

Izvor: Jutarnji