Kupinovo vino je od davnina dobro poznato kao vrlo koristan i efikasan lek za lečenje malokrvnosti (anemija). Takođe se koristi kod iscrpljenosti, neuhranjenosti, za regulisanje probave, pritiska i cirkulacije. Pojačava apetit, doprinosi boljem lučenju žuči i mokraće, a postoje i dokazi da povoljno deluje i na pojedine kožne bolesti, kao što su razni lišajevi i osipi.
Pogledajte i Recept za lek za srce star 800 godina
Ovo vino, smanjuje povišeni holesterol, sprečava ugrušavanje krvi, pojavu srčanih bolesti, ali i neuroloških poremećaja kao što su Parkinsonova bolest i Alchajmer.
Potrebno je:
Očišćene i oprane kupine staviti u veću posudu, zatim ih dobro izgnječite rukama i dodajte šećer. Nemojte ih napuniti do vrha, ostavite otprilike 3 prsta jer će nastupiti vrenje. Posudu prekrijte gazom i stavite na hladnije mesto. Neka odstoji nedelju dana. nakon toga pojaviće se gustiš (komina) koju treba odstraniti sa površine kašikom, a vino procediti kroz gazu. Staviti vino opet u posudu i ostaviti još nedelju dana. Tada pažljivo opet ocedite vino od taloga i pretočite u staklene flaše. Povezati flaše gazom (ne stavljajte čep jer bi flaša pukla). Čuvati na hladnom mestu i nakon mesec dana možete staviti čepove.
Pogledajte i Lekovita svojstva kupina
Upotreba:
Piti ujutru na prazan stomak ili uveče pre odlaska na spavanje. U lekovite svrhe dovoljna je dnevna doza od 0,5dcl do 1 dcl (pola čaše) ovog napitka u dužem vremenskom periodu oko 2-3 meseca.
Dobro je za:
- anemiju
- iscrpljenost
- pritisak
- regulisanje probave
- cirkulaciju
- pojačava apetit
- povišeni holesterol
- srčane bolesti
*Najbolje recepte, kulinarske savete, trikove i dijete možete pronaći i na našoj Facebook stranici - Stvar ukusa
Izvor: cajeviza.com
Čorba od karfiola sa kiselom pavlakom
Korpice sa belim mesom i paprikama
Hladno svinjsko pečenje za svečani ručak
Brend Bakina Tajna predstavio nove proizvode: Mediteranski umaci u susret hladnim danima
Slagana slavska salata sa paradajzom i kačkavaljem