Zbog svojih nutritivnih vrednosti i kompleksnih sastojaka, kupine dobro deluju na srce, metabolizam, smanjuju rizik od moždanog udara i dijabetesa.
Kupine sadrže dijetalna vlakna koja poboljšavaju rad probavnog trakta i kardiovaskularnog sistema.
Pogledajte i Kako da zamrznete maline i kupine
Ovo bobičasto voće reguliše nivo šećera i nivo lošeg holesterola u krvi. Unoseći sve više kupina, smanjujemo rizik od raznih bolesti srca. Galusna kiselina u kupinama je antivirusni antioksidans koji se koristi za lečenje psorijaze i hemoroida. Ova voćka sadrži kumarinsku kiselinu koja smanjuje rizik od raka želuca.Takođe, sadrži antocijan koji onemogućava rast i širenje tumorskih ćelija i tako pobeđuju u borbi protiv raka kože i raka pluća.
Kupine su bogate taninom koji zateže tkivo i sužava krvne sudove, pa samim tim su delotvorne za zarastanje rana. Nekada se kupina, u tradicionalnoj medicini, služila kao oblog za rane.
Izgradnja kostiju je još jedna uloga kojim se kupine mogu pohvaliti. Dovoljno je da pojedemo pola šake kupina kako bismo doprineli izgradnji vezivnog tkiva. Lutein, njen bitan sastojak, štiti oko od UV zraka. Kupine sadrže folate, vitamin B9 i folnu kiselinu koji su bitni za razvoj ćelija.
*Najbolje recepte, kulinarske savete, trikove i dijete možete pronaći i na našoj Facebook stranici - StvarUkusa
Ćufte zapečene sa kačkavaljem
Goveđa čorba sa povrćem
Pita sa zeljem za post na vodi
Štanglice od čokolade i kikirikija
Čorba od karfiola sa kiselom pavlakom