Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Smokve - prirodan lek kod prevencije mnogih bolesti

Najzdravije su zrele i sveže ubrane, vrlo su dijetalne, a ako želite da uživate u njihovom ukusu cele godine - osušite ih!

  Izvor: Profimedia/Shutterstock

Već vekovima, smokve su deo tipične zdrave mediteranske ishrane. Kao izvanredan izvor hranljivih vlakana, minerala i posebno polifenola, smokve se smatraju kao namirnica povoljna za zdravlje i potencijalna pomoć u prevenciji i terapiji bolesti današnjice.

Nedavno objavljeno istraživanje izraelskih naučnika u naučnom časopisu Journal of Agriculture and Food Chemistry imalo je za cilj da odredi aktivnost antioksidanata kod nekoliko vrsta smokava.

Kako bi otkrili sastojke s potencijalno povoljnim dejstvom na zdravlje, naučnici su analizirali sastav polifenola, anticijanina i antioksidantni kapacitet šest komercijalnih vrsta smokava koje se razlikuju po boji (crne, crvene, žute i zelene).

Pročitajte i Suve smokve u maslinovom ulju - protiv anemije, holesterola, bronhitisa...

Povoljno deluju na nivo holesterola u krvi

Otkrili su veliki sadržaj polifenola i snažnu antioksidativnu aktivnost. Što je vrsta bila tamnije i intenzivnije boje, količina korisnih molekula i antioksidativna snaga bila je veća.

Najviša količina polifenola, antocijana i najsnažnija antioksidativna aktivnost zabeležena je kod vrste Mission karakteristične po crno-ljubičastoj kori s mesom rozikaste boje. Zanimljivo je i da je najviše fitohemikalija pronađeno u kori smokava, a manje količine izmerene su u mesu.

I ranije sprovedena istraživanja pokazala su da su smokve izuzetno bogat izvor polifenola. Začudili biste se kada biste znali da su smokve mnogo bogatije polifenolima od npr. jabuke, borovnice, grožđa, pomorandže, šljive, jagode, pa čak i od namirnica koje se smatraju izuzetno bogatim polifenolima - poput crnog vina i čaja. Takođe, smokve sadrže i biljne masti, materije koje dokazano povoljno deluju na nivo holesterola u krvi.

Biljne masti (poput stigmasterola i lanosterola koji se nalaze u smokvama) vezuju se na molekule holesterola u crevima i tako ometaju njegovu apsorpciju.

U smokvama su pronađena i jedinjena s potencijalnim antikarcinogenim delovanjem - benzaldehid i kumarini. Ta jedinjenja su ispitivana u naučnim studijima, a rezultati su obećavajući, posebno kada je reč o karcinomima prostate.

Pročitajte i Sočne smokve - plodovi puni zdravlja

Vrste smokava

Postoji preko 150 vrsta smokava koje se međusobno razlikuju po boji pre nego po strukturi. Najpoznatije i najrasprostranjenije vrste su Mission (crno-ljubičasta kora s mesom rozikaste boje), Kadota (zelena kora s ljubičastim mesom), Calimyrna (zelenkasto-žuta kora s smeđikastim mesom), Jadranska smokva (svetlo-zelena kora s mesom intezivno roze boje).

Smokve imaju vrlo kratku sezonu uzgoja i izuzetno su osetljive. Zato su najukusnije ako se jedu neposredno nakon branja, nakon što su kratko vreme odležale u frižideru. Iako su sveže smokve dostupne samo nekoliko meseci u godini, u suvim smokvama možete uživati tokom cele godine.

Nutritivna vrednost

I sveže i suve smokve su vrlo bogate mineralima, posebno kalcijumom, magnezijumom i kalijumom. Količina kalcijuma višestruko je veća u suvim smokvama zbog čega se smatraju jako važnim ne-mlečnim izvorom kalcijuma.

Izuzetno su bogat izvor hranljivih vlakana, a visok procenat čine vlakna rastvorljiva u vodi. Ta vrsta vlakana pomaže pri sniženju nivoa glukoze i holesterola u krvi, a ujedno deluje povoljno na regulaciju probave. Bogate su brojnim fitohemikalijama, posebno beta-karotenom, polifenolima, antocijaninima i biljnim mastima.

Pročitajte i Smokve - Biblijski cvet kao delikates

Zdravstvene blagodeti 

Redovna konzumacija smokava bez sumnje povoljno deluje na kardiovaskularno zdravlje. Mnogo je razloga koji govore u prilog tome:

Hranljiva vlakna iz ploda smokve deluju i na nivo šećera u krvi, a antidijabetičko delovanje poseduju i smokvini listovi. Iako ne zvuče jestivo, u nekim kulturama smokvini listovi spadaju u sastavni deo jelovnika. Zbog niza molekula koje poseduju, smokve imaju i potencijalno antikarcinogeno delovanje.

Suve smokve izvrstan su izvor brojnih nutritijenata. Međutim, suvo voće čini manje od 1 posto uobičajeno konzumirane količine voća i stoga stručnjaci preporučuju veću zastupljenost suvog voća u ishrani kao značajnog izvora antioksidansa i hranljivih vlakana.

Suve smokve praktičan su i nutritivno vredan obrok za sportiste rekreativce i profesionalce, a u kombinaciji s orašastim plodovima mogu poslužiti kao idealan međuobrok.

*Najbolje recepte, kulinarske savete, trikove i dijete možete pronaći i na našoj Facebook stranici - StvarUkusa

Izvor: zdravakrava

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Inicijalizacija u toku...

Najnovije

Recepti

Trikovi i saveti