Postoji više od 150 vrsta smokava, a jedna od njih je i jadranska, sa svetlozelenom korom i mesom zagasitoružičaste boje. Uapeva u Crnoj Gori i Grckoj. Zbog obilja polifenola koji pozitivno utiču na zdravlje, još od davnina smokva se smatra za vrlo zdravo voće, iako je smokva zapravo – cvet, kao što je i karfiol.

• Sveže i suve smokve vrlo su bogate mineralima kalcijumom, magnezijumom i kalijumom.

• Najukusnije su ako se jedu neposredno posle branja, nakon što su kratko vreme odležale u frižideru. Posebno su ukusne s jogurtom ili svežim sirom.

• Smokve „vole“ alkohol: flambirane plodove s rumom poslužite za desert, a smokve s votkom izuzetno su fine kao napitak.

 • Najbolje su za sušenje svetle sorte koje rano dozrevaju, a od svežih se kod nas prave slatko, pekmez i džem.

Domaći pekmez od smokava
Oljuštiti oko 4 kg smokava i samleti ih u mašini ili mikseru. Pomešati 0,5 kg šećera (može se i izostaviti jer su smokve same po sebi slatke) sa 2 kesice smese za ukuvavanje pekmeza i dodati po kašičicu cimeta i đumbira u prahu, kao i 4-5 karanfilića u prahu. Po želji (ne više od kašičice), može se dodati i limunska kiselina. Sve to umešati u kašu od smokava. Smesu staviti u veliku posudu i peći oko 2 sata u rerni na 220° C. Povremeno promešati varjačom. Kad se ohladi, sipati pekmez u tople tegle.