1. Jabuke 

Da bi jabuke bile što duže sveže, trebalo bi da ih držite na optimalnoj temperaturi od 0 do -1 stepeni. Samo par stepeni više i ovo će ukusno voće istruliti. Upravo zato najbolje je držati ih u plastičnoj kesi u frižideru. Ne zaboravite da ih odvojite od povrća, jer etilni plin koji ispuštaju podstiče proces zrenja. Prvo jedite velike plodove, jer oni trule brže. 

Pročitajte i Kako napraviti dobar raspored hrane u frižideru

2. Cvekla 

Ako je držite u frižideru, cvekla može da ostane sveža dva do četiri meseca. Ne zaboravite da odstranite listove pre nego što je stavite u suvu plastičnu kesu i odložite na policu za povrće. 

3. Kupus 

Najfiniji je kada je svež, ali glavicu kupusa možete držati u frižideru čak do dva meseca i neće istruliti. Držite ga u plastičnoj kesi u polici za povrće, a koristite za pripremu ukusnih salata. 

4. Šargarepa 

Šargarepe zadržavaju mnogo tečnosti, pa je važno da ih držite suve u frižideru. Ako ste kupili šargarepe u plastičnoj kesi, ubacite u nju ubrus koji će pokupiti višak vlage i tako sprečiti prevremeno truljenje. Ovako tretirane šergarepe izdržaće nekoliko nedelja ili čak par meseci.

5. Beli luk

Beli luk će duže trajati ako ga čuvate na temperaturi od 15 do 18 stepeni, pa ga je dobro držati u kuhinjskom ormariću. Možete i celi venac staviti u papirnu kesu, pa staviti u frižider, ali imajte na umu da će svega nekoliko dana nakon vađenja sa hladnih temperatura beli luk početi da klija i postaće neupotrebljiv. Zbog toga ga izvadite iz frižidera samo onda kada vam je potreban za pripremu jela. 

6. Crni luk

Luk voli suva mesta gde temperature variraju od 0 do 10 stepeni, a u takvim uslovma može izdržati i do godine dana. Ako ih držite u mrežastim kesama ili džakovima, na tamnom mestu, luk neće istruliti barem mesec dana. 

Pročitajte i Saveti za čuvanje voća i povrća

7. Krompir 

Idealna temperatura za čuvanje krompira iznosi 4-5 stepeni. Upravo zato najbolje je da ih držate u podrumu, na tamnom mestu gde će izdržati dva do četiri meseca. Čuvajte ih podalje od luka i jabuka jer obe namirnice ispuštaju plinove koje podstiču truljenje.

*Najbolje recepte, kulinarske savete, trikove i dijete možete pronaći i na našoj Facebook stranici - Stvar ukusa

Izvor: Pun kufer