Listovi korijandera podsećaju na peršun, i u pitanju je jedna od najstarijih začinskih biljaka. Seje se u martu i aprilu, cveta početkom leta, kosi se tokom leta, pre izlaska sunca, dok ima rose. Uspeva dobro na različitom zemljištu, a najbolje na krečnoj, sitnoj, rastresitoj i toploj zemlji, na sunčanoj strani.
Pogledajte i Oslobodite organizam teških metala uz pomoć korijandera
Korijander nije samo začinska biljka, već i medonosna i lekovita. Listovi i plodovi imaju različitu aromu i savršeno se dopunjuju. U evropskoj kuhinji se uglavnom koristi seme, dok su u južnoameričkoj i azijskoj važni listovi, koji se pripremaju kao zelje. U svežem stanju imaju jaku aromu mošusa i limuna, veoma su gorki, pa se koriste kao dodatak sosovima, salatama, siru. Obožavaju ga pčele, a med od korijandera ima specifičan ukus.
Korion, kako ovu biljku još nazivaju, bogat je eteričnim uljem, ugljenim hidratima, proteinima, ali i kalijumom i kalcijumom. Cela biljka je lekovita, koristi se kao antioksidans, antiseptik, antispazmolitik, diuretik, afrodizijak. Od svih sastojaka, najdelotvornije je eterično ulje.
Pogledajte i 10 namirnica za zdrave bubrege
Kao pomoćna terapija, pomaže u lečenju mokraćnih puteva i bešike, organa za varenje, naročito kod nadimanja i lenjih creva. Da bi se rešio ovaj problem, pravi se čajna mešavina od jednakih delova kima i korijandera. U 2,5 dl ključale vode sipa se kašičica mešavine i pije se posle jela.
Kao afrodizijak, deluje snažno i pojačava seksualnu želju ako se uzme samo tri grama praha korijandera, pomeša sa kašičicom meda i otopi u ustima. Konzumira se jednom dnevno, najbolje za doručak.
*Najbolje recepte, kulinarske savete, trikove i dijete možete pronaći i na našoj Facebook stranici - Stvar ukusa
Izvor: Večernje novosti
Patlidžan sa belim lukom po španskom receptu
Kako da napravite osvežavajući krem od jagoda
Salata od svežih krastavaca sa krem sirom
Lagani rižoto sa zelenim povrćem
Sočivo sa tikvicama za 30 minuta