Od davnina se kupus koristi za lečenje raznih oboljenja, iako su naši stari najčešće kupus koristili za obloge, i to ne samo obloge rana već i za bolove u crevima, želucu, pa čak i kod preobilnih menstruacija.

Pogledajte i Kako da brzo ukiselite kupus

Uz to, kupus je i niskokalorično povrće koje se sastoji od omega-3 masnih kiselina i lekovitih sumpornih materija koje štite od raka. Zbog malog broja kalorija, idealno je rešenje za one koji žele da smršaju.

Osim toga... 

1. Kupus je prava hrana za mozak

Zbog velikog udela vitamina K, kao i antocijanina, kupus može poboljšati mentalne funkcije i koncentraciju. Uz to, ove materije sprečavaju i uništavanje živaca i jačaju odbranu od Alchajmerove bolesti i demencije. Kada se poredi zeleni i crveni kupus, crveni ima veći udeo tih nutrijenata.

2. Sadrži mineral koji ulepšava

Odnosno, kupus sadrži kupus koji pomaže "osušiti" masnu kožu, kao i što pomaže kod akni. U organizmu je sumpor potreban i za stvaranje keratina, proteina koji je važan za lepu kosu, kožu i nokte.

Pogledajte i Moćni kiseli kupus - štiti od raka, pomaže varenju, jača imunitet

3. Pomaže kod detoksikacije

Baš zbog vitamina C i sumpora, konzumacija kupusa pomaže kod detoksikacije, pogotovo od slobodnih radikala i mokraćne kiseline. Ovi su toksini inače jedan od glavnih uzroka artritisa, reume, kao i bolesti kože.

4. Sprečava podizanje pritiska

Zbog velikog udela kalijuma u kupusu, njegova konzumacije održaće naše krvne sudove "prohodnima". Uz to, u kupusu je dobar izvor kompleksnih karbohidrata koji usporavaju ispuštanje šećera u krv tokom probave.

Pogledajte i Kako da pripremite kupus ribanac

5. Pomaže kod glavobolja

Čak i kod onih glavobolja izazvanih mamurlukom, pomoći će vam upravo na način na koji su koristili naši stari. U gazu stavite smrskani list kupusa i stavite na čelo, toliko je lagano! Uz to, sok od presnog kupusa može zaustaviti i one hronične glavobolje. Pijte oko 50 ml dnevno kako biste osetili rezultate!

6. Protivupalna svojstva kupusa

U kupusu se nalazi glutamin, koji je poznata protivupalna aminokiselina. Zbog njega, konzumacija kupusa može umanjiti upale i iritacije, kao i smanjiti simptome alergija, bolova u zglobovima, pa čak i kožnih bolesti.

*Najbolje recepte, kulinarske savete, trikove i dijete možete pronaći i na našoj Facebook stranici - Stvar ukusa

Izvor: Ordinacija.vecernji.hr