Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Nauka otkriva: Konzumacijom cimeta postaćete pametniji

Cimet je najbolja hrana za mozak, otkrivaju istraživanja. Saznajte na koji način cimet poboljšava pamćenje i sposobnost učenja.

  Izvor: Profimedia/Shutterstock

Prema nedavnom istraživanju fakulteta i medicinskog centra Rush, cimet se pokazao najboljom hranom kada su u pitanju kognitivne prednosti.  Studija sprovedena od strane neuroloških naučnika otkrila je da hranjenje miševa cimetom znatno poboljšava njihovo učenje i pamćenje. Nauka iza koje stoji zašto i kako bi to uopšte moglo biti istinito je fascinantna, a sve se temelji na centrima naše pažnje, odnosno na hipokampusu, delu mozga koji stvara, organizuje i razvija podatke.

Proičitajte i Naučnici potvrdili: Prženo povrće je zdravije od kuvanog

Nakon što je nahranjeno čistim cejlonskim cimetom, telo miševa počinje da ga metabolizira u natrijum - benzoat, hemijski spoj koji se koristi u lečenju oštećenja mozga. Kada natrijum - benzoat uđe u mozak miševa, dolazi do porasta nivoa CREB-a (proteina koji su uključeni u pamćenje i učenje), a to stimuliše plastičnost neurona u hipokampusu, među ostalim neočekivanim učincima. Rezultat je veoma poboljšano pamćenje i razvijenija veština učenja procenjena nastupom miša u tipičnom "lavirint" eksperimentu.

Proičitajte i Naučnici poručuju: Još nema dokaza da je so loša po zdravlje

"Ovo bi mogao biti jedan od najsigurnijih i najjednostavnijih pristupa kako pretvoriti loše učenike u dobre učenike," kaže Kalipada Pahan, glavni istraživač studije.

*Najbolje recepte, kulinarske savete, trikove i dijete možete pronaći i na našoj Facebook stranici - Stvar ukusa

Izvor: Wall

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Inicijalizacija u toku...

Najnovije

Recepti

Trikovi i saveti