Danas se ljudima savetuje kontrola unošenja soli u organizam, a u Njujorku su restorani u obavezi da jasno označe prisustvo soli u hrani. 

Oko 54 odsto od 269 akademskih izveštaja korišćenih u istraživanju naučnika sa Univerziteta Kolumbija podržavaju tezu o smanjenju unosa soli. Što se tiče ostalih izveštaja, 33 odsto zaključuju da smanjenje unosa soli ne utiče drugoročno na zdavlje, a 13 podsto je neodređenih. 

Pogledajte i 5 načina da spasete presoljeno jelo

"Nismo pronašli jasne dokaze da smanjenje unosa soli smanjuje rizik od infarkta i moždanog udara kod ljudi s normalnim krvnim pritiskom", izjavio je jedan od autora najnovijeg izveštaja Ludovik Trinkvart.

*Najbolje recepte, kulinarske savete, trikove i dijete možete pronaći i na našoj Facebook stranici - Stvar ukusa

Izvor: b92/klix.ba