Dosad ste verovatno bezbroj puta čuli i čitali o tome kako je zdravo zeleno i crveno voće i povrće. Međutim, vreme je da saznate koje sve prednosti imamo od žutog i narandžastog.
Narandžasto i žuto voće i povrće ima antioksidacijska svojstva zbog fitonutrijenata kao što su karotenoidi i bioflavonidi. Osim toga, u njima je i velika količina beta-karotena, za koji se veruje da je, osim što usporava starenje i čuva vid, jedan od glavnih načina prevencije raznih srčanih oboljenja i razvitka raka.
Pogledajte i 7 efikasnih trikova da povrće i voće ne istruli u frižideru
Donosimo vam 10 razloga zbog kojih u redovnu ishranu definitivno morate da unesete bar jednu žuto-narandžastu voćkicu.
1. Čuvaju zdravlje vaših očiju
2. Deluju antikancerogeno
3. Smanjuju krvni pritisak
4. Smanjuju holesterol
5. Čuvaju vaše zglobove
6. Obnavljanja kolagena
7. Jačaju imunitet
8. Zbog kalcijuma i magnezijuma u sebi jačaju kosti
9. Održavaju pH vrednosti na idealnom nivou
10. Ubrzavaju proces gubljenja masnih naslaga
Osim toga, narandžasto i žuto voće i povrće odličan su izvor folata koji je posebno važan trudnicama u očuvanju zdrave trudnoće. Većina ljudi može dobiti dovoljnu količinu folata jedući dovoljnu količinu ovih namirnica, ali folna kiselina se pojavljuje i u obliku vitamina i dodataka ishrani.
Namirnice kojima ćete uveseliti i obogatiti svoj tanjir svakako su: citrusi, banane, mango, nektarine, breskve, ananas, šargarepa, bundeva, batat, kukuruz, paprika i mnoge druge.
*Najbolje recepte, kulinarske savete, trikove i dijete možete pronaci i na našoj Facebook stranici - Stvar ukusa
*Zapratite Stvar ukusa i na Instagramu >>>>>>>>>>>>https://www.instagram.com/stvar_ukusa/
Čorba od karfiola sa kiselom pavlakom
Korpice sa belim mesom i paprikama
Hladno svinjsko pečenje za svečani ručak
Brend Bakina Tajna predstavio nove proizvode: Mediteranski umaci u susret hladnim danima
Slagana slavska salata sa paradajzom i kačkavaljem