Dosad ste verovatno bezbroj puta čuli i čitali o tome kako je zdravo zeleno i crveno voće i povrće. Međutim, vreme je da saznate koje sve prednosti imamo od žutog i narandžastog.

Narandžasto i žuto voće i povrće ima antioksidacijska svojstva zbog fitonutrijenata kao što su karotenoidi i bioflavonidi. Osim toga, u njima je i velika količina beta-karotena, za koji se veruje da je, osim što usporava starenje i čuva vid, jedan od glavnih načina prevencije raznih srčanih oboljenja i razvitka raka. 

Pogledajte i 7 efikasnih trikova da povrće i voće ne istruli u frižideru

Donosimo vam 10 razloga zbog kojih u redovnu ishranu definitivno morate da unesete bar jednu žuto-narandžastu voćkicu.

1. Čuvaju zdravlje vaših očiju

2. Deluju antikancerogeno

3. Smanjuju krvni pritisak

4. Smanjuju holesterol

5. Čuvaju vaše zglobove

6. Obnavljanja kolagena

7. Jačaju imunitet

8. Zbog kalcijuma i magnezijuma u sebi jačaju kosti

9. Održavaju pH vrednosti na idealnom nivou 

10. Ubrzavaju proces gubljenja masnih naslaga

    Osim toga, narandžasto i žuto voće i povrće odličan su izvor folata koji je posebno važan trudnicama u očuvanju zdrave trudnoće. Većina ljudi može dobiti dovoljnu količinu folata jedući dovoljnu količinu ovih namirnica, ali folna kiselina se pojavljuje i u obliku vitamina i dodataka ishrani.

    Namirnice kojima ćete uveseliti i obogatiti svoj tanjir svakako su: citrusi, banane, mango, nektarine, breskve, ananas, šargarepa, bundeva, batat, kukuruz, paprika i mnoge druge.

    *Najbolje recepte, kulinarske savete, trikove i dijete možete pronaci i na našoj Facebook stranici - Stvar ukusa

    *Zapratite Stvar ukusa i na Instagramu >>>>>>>>>>>>https://www.instagram.com/stvar_ukusa/