On je jedan od najznačajnijih minerala u ljudskom telu i ključan je za održavanje otpornosti na infekcije i bolesti, pa se preporučuje kao prirodna zaštita od sezonske navale mikroba.

Stručnjaci ističu da je hrana bogata cinkom veoma važna za dobro zdravlje, jer čak i mali deficit može da izazove katastrofu. Zato je neophodno konstantno unositi ovaj mineral u organizam, a naročito tokom zime jer na sluzokoži grla i nosa stvara barijeru koja sprečava da virusi gripa prodru u telo.

Osobe koje imaju hronični nedostatak cinka u organizmu sklonije su malignim bolestima, budući da ovaj izuzetan mineral ima i dejstvo antioksidansa. Njegov nedostatak povezuje se s rakom jajnika, pluća, creva, dojke, kože i sa leukemijom.

PROČITAJTE JOŠ: 10 simptoma nedostatka cinka

Sve vitamine i minerale treba prevashodno unositi putem prirodnih izvora - hranom, što važi i za ovaj mineral, koji se bolje apsorbuje iz životinjskih namirnica: jaja, mesa (govedina, živina), morskih plodova (školjke, rakovi, tunjevina).

Naravno, nikako nisu zanemarljivi ni biljni izvori cinka, kojih je mnogo i višestruko su korisni za čovekovo zdravlje: koštunjavo voće, bademi, pasulj, pšenične klice, integralne žitarice, seme bundeve, spanać, pivski kvasac, boranija, grašak. Ove namirnice takođe su bogate i magnezijumom i selenom.

Simptomi nedostatka cinka

Gubitak čula ukusa i mirisa, problemi s kožom, anemija, smanjen apetit, bele tačke na noktima, slab prenos nervnih impulsa, mentalni poremećaji, osetljivost na infekcije i usporeno zarastanje rana su posledice nedostatka cinka.

*Najbolje recepte, kulinarske savete, trikove i dijete možete pronaci i na našoj Facebook stranici - Stvar ukusa

*Zapratite Stvar ukusa i na Instagramu >>>>>>>>>>>> https://www.instagram.com/stvar_ukusa/

Izvor: Radio Sarajevo