Predlažemo vam ove ukusne čorbe koje će i te kako dobro doći tokom hladnih dana... 

1. Domaća pileća čorba sa povrćem

Sastojci:

2 bataka (300 g)

150 g graška

150 g kukuruza

2 šargarepe

2 krompira

2 lista lovora

biber u zrnu

1,5 d mleka

2 kašičice kukuruznog brašna

začini, so

1 kašičica senfa

Priprema:

1. U slanoj vodi obariti 2 pileća bataka, pa meso odvojiti od kosti i iseckati na kockice.

2. U istu vodu dodati 150 g graška, 2 šargarepe na kockice, 150 g kukuruza (možete korititi već pripremljenu zaleđenu mešavinu). 

3. Od začina dodati 1-2 lista lovora, 10-ak zrna bibera i mešavinu začina, pa sve staviti da se kuva 15-ak minuta.

4. Dodati još dva krompira iseckana na kockice, iseckane batake i sve zajedno kuvati.

5. U čaši razmutiti 2 kašičice kukuruznog brašna, 1 kašičicu senfa i 1,5 dcl mleka, pa sipati u čorbu koju se lagano kuva uz stalno mešanje. Posoliti po želji.

6. Pustiti da ponovo provri i pileća ragu čorba je gotova. 

PROČITAJTE JOŠ: Domaća pileća čorba po receptu naših baka

2. Lagana supa od kupusa, pirinča i belog luka

Sastojci:

150 g šargarepe

100 g korena peršuna

25 g belog luka

200 g svežeg kupusa

100 g krompira

150 g pirinča

list peršuna, so, biber

1 kašika ulja

1,5 l vode

Priprema:

1. Na malo ulja prepržiti usitnjeni beli luk. Dodati sitno isečeno povrće i sve kuvati desetak minuta u pola litra vode. 

2. Kuvanom povrću dodaj još litru vode. Kad zakipi, smanjiti vatru i kuvati još osam minuta.

Za to vreme skuvti prirnač na pola, procediti i dodati u supu. Začiniti solju, biberom i naseckanim peršunom.

PROČITAJTE JOŠ: Krem čorba od krompira i pečurki

3. Jednostavni minestrone

Sastojci:

30 g pancete

kesica smrznute mešavine povrća za čorbu

100 g rezanaca za supu

2 kašike maslinovog ulja

1 dl pelata

muskatni oraščić

1/2 kašičice bibera

7 dl vode

kašika rendanog parmezana  (po želji)

Priprema:

1.Pancetu isecite na kockice i kratko prepecite na ulju. Dodajte pelat i kratko prokuvajte. Zalijte vodom i umešajte smrznuto povrće, biber i muskatni oraščić.

2. Kad čorba zakipi, kuvajte još desetak minuta, dodajte rezance i nastavite da kuvate još deset minuta. Minestrone po želji služite posut parmezanom ili ukrasite kašikom pavlake i začinima.

Savet: Umesto pancete možete da koristite kockice pršute.

*Najbolje recepte, kulinarske savete, trikove i dijete možete pronaci i na našoj Facebook stranici - Stvar ukusa

*Zapratite Stvar ukusa i na Instagramu >>>>>>>>>>>> https://www.instagram.com/stvar_ukusa/