Međutim, važno je dobro odabrati masnoću u zavisnosti od načina pripreme, kako se njena pozitivna svojstva ne bi pretvorila u nedostatke.
Uopšte, prilikom svakodnevne pripreme hrane treba birati ulja bogata polinezasićenim i mononezasićenim mastima i omega-3 masnim kiselinama, a izbegavati transmasti.
Iako je maslinovo ulje najpoznatije u kategoriji zdravih namirnica, nije pogodno za prženje hrane, jer ima nisku tačku dimljenja, zbog čega brzo zagori i otpušta štetne slobodne radikale. Ono je dobar izbor za pripremu hladnih jela, baš kao i bundevino.
PROČITAJTE JOŠ: Ovo je najbolje ulje za prženje pomfrita
Za prženje treba birati neka druga ulja, kao i svinjsku mast, naravno, ukoliko volite njen ukus.
Pročitajte nešto više o ostalim masnoćama za prženje kakve se koriste na ovom podneblju:
Suncokretovo ulje
Eksperimenti koje je sproveo profesor Martin Grutvild iz Lestera pokazali su da suncokretovo ulje oslobađa štetne aldehide, koji povećavaju rizik od srčanih bolesti i raka. Istraživanjem je utvrđeno da suncokretovo ulje otpušta mnogo više aldehida, nego mast i puter, pa važi za jednu od najlošijih masnoća za prženje.
Svinjska mast
Godinama se smatrala nezdravom namirnicom, ali je ona zapravo vredan izvor energije, koji pokazuje veliku otpornost na visoke temperature.
Pogledajte i 7 neuobičajenih upotreba maslinovog ulja
Kokosovo ulje
Kokosovo ulje je najbogatiji poznati izvor masnih kiselina srednjeg lanca. Sadrži 90 odsto zasićenih masti i njegov kvalitet se ne menja zagrevanjem. Jedna kašika od 15 grama ima 135 kcal i 15 grama masti, od kojih 13,9 grama zasićenih.
Palmino ulje
Ovo ulje, poput kokosovog, ima visoku tačku dimljenja, pa je pogodno za prženje i dinstanje.
Ulje repice
Petnaest grama ulja repice sadrži 134,5 kcal i 14,9 masti, od kojih ih je gram zasićenih. Zagrevanjem ne gubi kvalitetu niti se tako stvaraju štetna jedinjenja, pa je odličan izbor za prženje. Najbolje je koristiti nerafinisano ulje repice jer se često tretira pesticidima zbog nametnika.
*Najbolje recepte, kulinarske savete, trikove i dijete možete pronaci i na našoj Facebook stranici - Stvar ukusa
*Zapratite Stvar ukusa i na Instagramu >>>>>>>>>>>> https://www.instagram.com/stvar_ukusa/
Izvor: Tportal
Čorba od karfiola sa kiselom pavlakom
Korpice sa belim mesom i paprikama
Hladno svinjsko pečenje za svečani ručak
Brend Bakina Tajna predstavio nove proizvode: Mediteranski umaci u susret hladnim danima
Slagana slavska salata sa paradajzom i kačkavaljem