Evo koje su vam metode na raspolaganju. 

1. Hladna voda 

Za: Da odmrznete zaleđeno meso u hladnoj vodi biće vam potrebno manje vremena nego u frižideru, a hladnoća vode sprečiće pojavu opasnih bakterija u celom procesu. Ali, da biste odmrznuli meso na ovakav način, npr. pola kilograma piletine, biće vam potrebno oko sat vremena. 

Protiv: Ova metoda zahteva više brige od odleđivanja u frižideru i mikrotalasnoj, jer vodu treba menjati barem svakih 15 minuta do pola sata. Takođe, meso treba staviti u plastičnu kesu koja će sprečiti kontakt između vode i mesa, i tako smanjiti šanse za kvarenje mesa. 

Pogledajte i Saveti za pravilno zamrzavanje i odmrzavanje mesa

2. Mikrotalasna

Za: Najbrži način za odmrzavanje mesa koje ne zahteva previše pažnje. 

Protiv: Odmrzavanje u mikrotalasnoj bi moglo delimično da skuva površinski sloj mesa, što ne mora biti veliki problem ako ga odmah upotrebite za pripremu jela. Meso odmrznuto u mikrotalasnoj ne bi smelo stajati sa strane, jer se u toplim delovima mogu početi gomilati štetne bakterije.

Savet plus: Nemojte meso zaleđivati u plastičnim kesama iz prodavnice, niti odleđivati u takvom pakovanju u mikrotalasnoj, jer u kontaktu s visokim temperaturama ona ispuštaju štetne čestice. 

Pogledajte i Ovo je najbrži način da odmrznete piletinu (VIDEO)

3. Odleđivanje u frižideru

Planirajte obroke unapred, pa meso iz zamrzivača stavite u frižider nekoliko sati pre kuvanja. Odmrzavanje mesa u frižideru je najbolja i najsigurnija metoda koja postoji. Uz to, ovako odleđeno meso možete držati u frižideru još nekoliko dana pre nego što ga potrošite.

*Najbolje recepte, kulinarske savete, trikove i dijete možete pronaći i na našoj Facebook stranici - Stvar ukusa

*Zapratite Stvar ukusa i na Instagramu >>>>>>>>>>>> https://www.instagram.com/stvar_ukusa/

Izvor: punkufer