Evo koje su vam metode na raspolaganju.
1. Hladna voda
Za: Da odmrznete zaleđeno meso u hladnoj vodi biće vam potrebno manje vremena nego u frižideru, a hladnoća vode sprečiće pojavu opasnih bakterija u celom procesu. Ali, da biste odmrznuli meso na ovakav način, npr. pola kilograma piletine, biće vam potrebno oko sat vremena.
Protiv: Ova metoda zahteva više brige od odleđivanja u frižideru i mikrotalasnoj, jer vodu treba menjati barem svakih 15 minuta do pola sata. Takođe, meso treba staviti u plastičnu kesu koja će sprečiti kontakt između vode i mesa, i tako smanjiti šanse za kvarenje mesa.
Pogledajte i Saveti za pravilno zamrzavanje i odmrzavanje mesa
2. Mikrotalasna
Za: Najbrži način za odmrzavanje mesa koje ne zahteva previše pažnje.
Protiv: Odmrzavanje u mikrotalasnoj bi moglo delimično da skuva površinski sloj mesa, što ne mora biti veliki problem ako ga odmah upotrebite za pripremu jela. Meso odmrznuto u mikrotalasnoj ne bi smelo stajati sa strane, jer se u toplim delovima mogu početi gomilati štetne bakterije.
Savet plus: Nemojte meso zaleđivati u plastičnim kesama iz prodavnice, niti odleđivati u takvom pakovanju u mikrotalasnoj, jer u kontaktu s visokim temperaturama ona ispuštaju štetne čestice.
Pogledajte i Ovo je najbrži način da odmrznete piletinu (VIDEO)
3. Odleđivanje u frižideru
Planirajte obroke unapred, pa meso iz zamrzivača stavite u frižider nekoliko sati pre kuvanja. Odmrzavanje mesa u frižideru je najbolja i najsigurnija metoda koja postoji. Uz to, ovako odleđeno meso možete držati u frižideru još nekoliko dana pre nego što ga potrošite.
*Najbolje recepte, kulinarske savete, trikove i dijete možete pronaći i na našoj Facebook stranici - Stvar ukusa
*Zapratite Stvar ukusa i na Instagramu >>>>>>>>>>>> https://www.instagram.com/stvar_ukusa/
Čorba od karfiola sa kiselom pavlakom
Korpice sa belim mesom i paprikama
Hladno svinjsko pečenje za svečani ručak
Brend Bakina Tajna predstavio nove proizvode: Mediteranski umaci u susret hladnim danima
Slagana slavska salata sa paradajzom i kačkavaljem