S obzirom da je teško kupovati sveže meso za pripremu baš svakog obroka, neke ćete komade mesa morati odmrznuti pre nego što ih upotrebite.

Evo koje su vam metode na raspolaganju.
1. Hladna voda
Za: Da odmrznete zaleđeno meso u hladnoj vodi biće vam potrebno manje vremena nego u frižideru, a hladnoća vode sprečiće pojavu opasnih bakterija u celom procesu. Ali, da biste odmrznuli meso na ovakav način, npr. pola kilograma piletine, biće vam potrebno oko sat vremena.
Protiv: Ova metoda zahteva više brige od odleđivanja u frižideru i mikrotalasnoj, jer vodu treba menjati barem svakih 15 minuta do pola sata. Takođe, meso treba staviti u plastičnu kesu koja će sprečiti kontakt između vode i mesa, i tako smanjiti šanse za kvarenje mesa.
Pogledajte i Saveti za pravilno zamrzavanje i odmrzavanje mesa
2. Mikrotalasna
Za: Najbrži način za odmrzavanje mesa koje ne zahteva previše pažnje.
Protiv: Odmrzavanje u mikrotalasnoj bi moglo delimično da skuva površinski sloj mesa, što ne mora biti veliki problem ako ga odmah upotrebite za pripremu jela. Meso odmrznuto u mikrotalasnoj ne bi smelo stajati sa strane, jer se u toplim delovima mogu početi gomilati štetne bakterije.
Savet plus: Nemojte meso zaleđivati u plastičnim kesama iz prodavnice, niti odleđivati u takvom pakovanju u mikrotalasnoj, jer u kontaktu s visokim temperaturama ona ispuštaju štetne čestice.
Pogledajte i Ovo je najbrži način da odmrznete piletinu (VIDEO)
3. Odleđivanje u frižideru
Planirajte obroke unapred, pa meso iz zamrzivača stavite u frižider nekoliko sati pre kuvanja. Odmrzavanje mesa u frižideru je najbolja i najsigurnija metoda koja postoji. Uz to, ovako odleđeno meso možete držati u frižideru još nekoliko dana pre nego što ga potrošite.
*Najbolje recepte, kulinarske savete, trikove i dijete možete pronaći i na našoj Facebook stranici - Stvar ukusa
*Zapratite Stvar ukusa i na Instagramu >>>>>>>>>>>> https://www.instagram.com/stvar_ukusa/