Filija je stari kosovski specijalitet, koji se priprema na ognjištu, pod sačem. Potrebno je odvojiti malo vremena, strpljenja i ljubavi, i od par sastojaka nastaje izvanredno ukusna pita!

Filija se može ispeći i u rerni šporeta, samo je važno postaviti tepsiju visoko, odmah ispod grejača.

Sastojci:

500 g brašna

700 ml vode

3 jajeta

kašičica soli

300 g kajmaka

Priprema:

Od brašna, jaja, soli i vode zamesiti testo gušće nego za palačinke. Rernu zagrejati na maksimalnu temperaturu, a rešetku podići na najvišu poziciju, odmah ispod gornjih grejača. Tepsiju nauljiti, zagrejati, pa kutlačom sipati testo i ravnomerno rasporediti (kao palačinke), pa peći da porumeni.

PROČITAJTE JOŠ: Stari recept za nišku gibanicu (VIDEO)

Izvaditi iz rerne, premazati kajmakom, pa odmah preliti novim slojem testa.

Vratiti u rernu da se ispeče, pa postupak ponavljati, sve dok ima materijala. Prilikom pečenja treba isključiti donje grejače u rerni. Što više tankih slojeva testa ima, filija će biti lepša i ukusnija. Poslednju koru nije potrebno premazivati.

Pečenu filiju iseći na kocke i služiti vruće, a ukusna je i kad je hladna.

*Najbolje recepte, kulinarske savete, trikove i dijete možete pronaci i na našoj Facebook stranici - Stvar ukusa  

*Zapratite Stvar ukusa i na Instagramu >>>>>>>>>>>> https://www.instagram.com/stvar_ukusa/

Izvor: Sećanja