Crveni kupus za plava i zelena jaja

Potrebno vam je:

Jaja

Crveni kupus

Voda

Sirće

Led

Soda bikarbona

Priprema:

1. Odsecite onoliko kupusa koliko porocenite da vam je taman, sitno ga iseckajte i stavite u šerpu sa vodom. Dubina treba da je tolika da jaja, kada ih kasnije budete ubacili, budu sasvim pokrivena.

2. Pustite kupus da proključa i onda ubacite kašiku-dve sirćeta.

3. Pažljivo spustite jaja u šerpu. Jaja ne bi trebalo da su hladna. Pre kuvanja ih pustite da odstoje jedno dva sata na sobnoj temperaturi, ili se može dogoditi da popucaju.

4. Jaja kuvajte 10 minuta ili duže. Potom ih izvadite iz kupusa i spuštajte u ledenu kupku kako se ne bi dalje kuvala od sopstvene toplote. Ako nemate leda pri ruci možete ih staviti pod tekuću vodu. 

5. Kada se kupusna voda ohladi, sipajte je u dve posude, dovoljno duboke da jaja potpuno budu pokrivena. U jednu posudu dodajte malo sode bikarbone (kašičicu u čašu od 2dl). Drugu ostavite kako jeste.

6. Tečnost u posudi sa sodom bikarbonom je poplavela. Crveni kupus se ponaša kao lakmus papir, u baznoj sredini se boji u plavo, u kiseloj u crveno. Pomoću plave tečnosti ćemo dobiti zelena jaja. Borda tečnost će nam dati plava jaja.

7. Spustite jaja u tečnost i držite ih u frižideru. Neki recepti preporučuju da stoje čitave noći, međutim treba ih proveravati, jer mogu da postanu pretamna.

PROČITAJTE JOŠ: Uskršnji trikovi za savršeno kuvana jaja

Kurkuma za bojenje žutih jaja

Potrebno je (za tri jajeta):

Jaja 

Začin kurkume (dve supene kašike)

7,5dl vode

Sirće

Malo soli

Priprema:

1. Pomešajte začin, vodu, kašiku sirćeta, malo soli i potopite jaja.

2. Zagrejte vodu do ključanja i skuvajte jaja kao što ih i inače kuvate. Kurkuma mnogo brzo boji pa će jaja najverovatnije biti obojena čim budu skuvana.

3. Za svaki slučaj ne bacajte žutu vodu, nego izvadite jaja u posebnu posudu sa ledeno hladnom vodom da se ne bi dalje kuvala od svoje toplote.

4. Kad se ohlade, izvadite ih i pustite sa se osuše. Do tad će vam postati jasno da li vam je boja dovoljno intenzivna ili ne. Ako nije, samo vratite jaja u onu vodu koju ste sačuvali (ali da bude hladna) i neka postoje malo u frižideru.

PROČITAJTE JOŠ: Dekoracija od salvete: Uskršnji zec (VIDEO)

5. Kada se jaja potpuno osuše, izmažite ih uljem da lepše sijaju.

Lukovina za bojenje bordo jaja

Potrebno vam je:

Ljuske od luka

3 jajeta

0,5l vode

Sirće

So

Priprema:

1. Stavite nekoliko ljuski luka na foliju, postavite jaje preko, dodajte još nekoliko ljuski preko jajeta i zgužvajte foliju oko svega toga.

2. Stavite jaja u hladnu vodu i dodajte kašiku sirćeta i kašičicu soli. Sirće je tu da bi se ljuska malo dekalcifikovala i lakše primila boju, a i da se belance ne bi razletelo po šerpi ako se ljuska malo polomi. 

3. Kad voda provri smanjite temperaturu i kuvajte 2 minuta. Nakon toga skinite posudu sa vatre, poklopite je i ostavite jaja da stoje unutra još 11 minuta.

4. Za to vreme će ona poprimiti lepu narandžastu boju. Ako vam se učini da su posle 11 minuta dovoljno tamna i obojena prospite lukovinu i ostavite ih da se hlade u hladnoj vodi koju ćete često menjati da se jaja ne bi prekuvala od svoje sopstvene toplote.

5. Ako pak jaja nisu dovoljno obojena, sačuvajte vodu sa lukovinom, pa kad se i jaja i voda sa bojom potpuno ohlade vratite jaja u nju i neka stoje u frižideru dok ne poprime boju koju želite.

*Najbolje recepte, kulinarske savete, trikove i dijete možete pronaci i na našoj Facebook stranici - Stvar ukusa  

*Zapratite Stvar ukusa i na Instagramu >>>>>>>>>>>> https://www.instagram.com/stvar_ukusa/

Izvor: Zlo prase