Farbe za uskršnja jaja mogu da sadrže otrovne materije, te je zato vrlo bitno da budete izuzetno pažljivi pri kupovini. Evo kako da prepoznate opasne farbe.
U prodavnicama, ali i na pijacama, svake godine pred Uskrs sve je veća ponuda farbi, gelova za jaja.
Potrošači najčešće kupuju tamo gde su kesice sa farbom jeftinije gledajući deklaraciju.
Upravo cena može ukazati da boja nije dobra, jer tehničke boje kojima se farbaju zidovi su jeftinije.
Nesavesni prodavci željni zarade kupuju tehničku boju i prepakuju je u kesice koje kasnije prodaju kao farbu za jaja.
Pogledajte kako da napravite simpatilne Uskršnje piliće od kuvanih jaja.
Da bi kupac bio siguran da je kupio prehrambenu a ne tehničku boju koja se koristi za farbanje zidova, na deklaraciji mora da budu odštampane oznake od 100 do 180.
Prehrambene boje su prečišćene i zato skuplje. Tehničke i prehrambene boje imaju isti sastav, ali se razlikuju u sadržaju mikrokomponenti u koje spadaju i teški metali, a to su najčešće olovo, kadmijum, živa i arsen.
Najopasnije su anilinske boje. Oznaka E sa pozitivne liste pokazuje da su boje klasifikovane kao aditivi za hranu.
Oznaka E od 100 do 180 znači da proizvođač garantuje i ako deo boje uđe u jaje.
Probajte ove Oblande sa keksom.
Treba kupovati samo na mestima koja kontrolišu inspektori, a pritom obratiti pažnju i na rok trajanja. Prirodne boje su proizvod biljnih pigmenata.
Želatini nastaju kad se u boju doda skrob. Omoti za jaje su nešto što se često kupuje, ali takvo jaje se pokvari za dva-tri dana stajanja na sobnoj temperaturi.
Najbolja varijanta su prirodne boje od povrća. Lukovina nije više jedini izbor. Ljubičastu boju daje naseckani ljubičasti kupus, plavu zamrznuta borovnica, narandžastu iseckana šargarepe, roze narendana cvekla, žutu – kurkuma i cvet nevena, cigla-crvenu aleva paprika.
*Najbolje recepte, kulinarske savete, trikove i dijete možete pronaći i na našoj Facebook stranici - Stvar ukusa
*Zapratite Stvar ukusa i na Instagramu >>>>>>>>>>>> https://www.instagram.com/stvar_ukusa/
Izvor: RTS
Šampinjoni punjeni orasima za posno slavsko predjelo
Svečana salata sa piletinom, kuvanim jajima i kiselim krastavcima
Čizkejk sa keksom, kokosom i čokoladom
Recept za posne čupavce
Recept za brzu pitu bez kora sa tikvicama