1. Ulje zamenite sosom od jabuka

Kod pripreme testa za kolače, ulje i maslac smatraju se osnovnim sastojcima. Međutim, njih možete zameniti zdravijom alternativom bez kompromitovanja ukusa ili konzistencije. Koristite jabuke. Skuvajte nekoliko jabuka u vodi, dodajte malo šećera, limunovog soka i cimeta i pustite da odstoje na vatri do pola sata. Kad se jabuke skuvaju, smesu usitnite štapnim mikserom i odložite u hermetički zatvorenu posudu. Pripremljeni "sos od jabuka" zameniće maslac i ulje u vašem kolaču, što je idealno ako ste na dijeti.

Pogledajte i 6 trikova za savršenu tortu

2. Umesto belog koristite brašno od celovitih žitarica 

Belo brašno najbolje je potpuno zameniti tamnijim, od celovitih žitarica. Ukoliko ste sumnjičavi prema uspešnosti kolača sa zamenskim zdravijim brašnom u početku eksperimentišite. Belo brašno tako postepeno možete zameniti prvo trećinom, pa polovinom navedene mere u receptu. Punozrnato brašno obiluje vlaknima, mineralima i vitaminima, imajte na umu da prilikom dodavanja npr raženog integralnog brašna treba povećati količinu tečnosti u kolaču.

3. Med i suvo voće umesto šećera

Prepun kalorija s nimalo hranjivih materija beli šećer je zlobnik zdravlja kojeg i u receptima možete lako eliminisati. U receptima koji sadrže orašaste plodove šećer je poželjno zameniti medom. U kremama koristite ječmeni ili pirinčani slad imajući na umu kako su ova prirodna sladila blažeg ukusa.

Slatkoću možete postići i dodavanjem usitnjenog sušenog voća poput suvog grožđa, urmi ili suvih smokava. Spomenuto voće obiluje vitaminima, mineralima i vlaknima. 

Pogledajte i Kako da vam kora za tortu uvek uspe

4. Rogač umesto čokolade

Rogač najvernije oponaša izgled i ukus čokolade, dok njegova vlakna pektin i lignin regulišu probavu. Osim toga kakao je alergen pa i u ovom slučaju uskače rogač kao poželjna alternativa. Dok kakao ima gorak ukus rogač obiluje prirodnim voćnim šećerom zbog čega je u startu smanjuje i dodavanje šećera.

Razmera u kolačima je merica kakaa zamenjena s dve mere rogača i prepolovljena količina šećera, dok za one hrabrije se preporuča potpuno izostavljanje šećera. 

5. Bademovo umesto kravljeg punomasnog mleka

Bademovo mleko za razliku od kravljeg ne sadrži zasićene masne kiseline i holesterol, a dobro poznati vrednosti badema poput Omega 3 i Omega 6 masti, magnezijuma, visoke koncentracije kalcijuma i vitamina E definitivno su bolja zamena od industrijski obrađenog kravljeg mleka.

*Najbolje recepte, kulinarske savete, trikove i dijete možete pronaći i na našoj Facebook stranici - Stvar ukusa i Šta da kuvam danas?

*Zapratite Stvar ukusa i na Instagramu >>>>>>>>>>>> https://www.instagram.com/stvar_ukusa/

Izvor: zadovoljna