To je jedan od najvećih vegetarijanskih izvora proteina, vlakana i polinezasićenih masti, pa je suncokretovo ulje vrlo blisko maslinovom po vrednosti.
Sadrži tiamin (B1), niacin (B3), piridoksin (B6), folnu kiselinu, gvožđe, cink, fosfor, bakar, kalij, selen, vitamin E, magnezijum i mangan.
Semenke sezama odličan su izvor energije. Deluju protivupalno te smanjuju nivo lošeg holesterola u krvi i tako pogodno deluju na kardiovaskularni sistem. Smiruju živce i jačaju mišiće i krvne žile.
Korisne su kao podsticaj za detoksikaciju jetre i smatra se da deluju preventivno protiv nekih vrsta raka. Sadrže hranjive materija koje su važne za zdravi razvoj ploda kod trudnica. Zbog visokog udela kalcijuma posebno se preporučuju ženama u menopauzi i posle menopauze jer sprečavaju razvoj osteoporoze.
Primena: Semenke možete dodati u salate, supe i sokove, odnosno smutije. No, uvek ih treba popržiti i zgnječiti, ili samleti, jer ih organizam inače ne može probaviti. Pržene semenke suncokreta dodajte kombinaciji granula za doručak. Daju dobar ukus umacima i pestu.
*Najbolje recepte, kulinarske savete, trikove i dijete možete pronaći i na našoj Facebook stranici - Stvar ukusa i Šta da kuvam danas?
*Zapratite Stvar ukusa i na Instagramu >>>>>>>>>>>> https://www.instagram.com/stvar_ukusa/
Izvor: zdravakrava.24sata.hr
Ćufte zapečene sa kačkavaljem
Goveđa čorba sa povrćem
Pita sa zeljem za post na vodi
Štanglice od čokolade i kikirikija
Čorba od karfiola sa kiselom pavlakom