Zahvaljujući visokim energetskim vrednostima koja poseduju u sebi, jela od ječma naročito se preporučuju deci, sportistima (rekreativcima i profesionalcima), kao i osobama izloženim povećanim fizičkim i umnim naporima. Ječmena kaša za doručak je pravi izbor za početak dana po preporuci mnogih nutricionista.

Ovo je jedna od najstarijih kultivisanih žitarica na svetu koja potiče iz zapadne Azije i severoistočnih krajeva Afrike.

Pročitajte i Supa od ječma

Smatra sei  jednom od najvažnijih žitarica, zbog specifičnog sastava koji je razlikuje od ostalih biljaka iz ove grupe, te su mnoge civilizacije koristile ječam kao lek za različite tegobe.  Obiluje mineralima kao što su kalijum, fosfor, kalcijum, gvožđe, magnezijum, jod, a i dragocenim vitaminima C, A, B, E i K grupe, zbog čega se naročito preporučuje za ishranu dece, jer pospešuje brži rast. Osim toga, ječam je veoma bogat supstancom inositolom koja ima značajnu ulogu u regulaciji holesterola, a sprečava i nagomilavanje masti u jetri.

Povoljno deluje i na nervni sistem, poboljšava mentalne sposobnosti, ublažava simptome anksioznosti i depresije, a osim toga, efikasan je detoksikator organizma, naročito kada je reč o našem želucu, plućima i bubrezima.

*Najbolje recepte, kulinarske savete, trikove i dijete možete pronaci i na našim Facebook stranicama - Stvar ukusa i Šta da kuvam danas?

*Zapratite Stvar ukusa i na Instagramu >>>>>>>>>>>> https://www.instagram.com/stvar_ukusa/

Izvor: dijetamesecevemene.com