Kao i crvena, žuta malina prava je letna poslastica. Iako njen "anemični" izgled možda i ne privlači toliko, zapravo je ukusnija od crvene. Poprilično je aromatična i slađa od svog popularnijeg izdanja na koje smo navikli.

Kod nas nije toliko raširena, no tamo gdje jeste, zovu je i zlatna malina. Poprilično je zdrava, ima visok sadržaj vitamina B i folne kiseline i je dobra i za one koji su alergični na maline, ali i dijabetičare. 

Koristi se sirova, u sokovima, pekmezima, voćnim salatama i kao dekoracija na slasticama. A od nje možete napraviti i vino. Ako ste voljni pokušati, pročitajte recept, ali budite upozoreni, trebaće vam godinu dana da ga probate.

Sastojci: 

2 kilograma zlatnih malina 

60 dag šećera 

kašičica jabučne kiseline 

pola kašike enzima pektina 

vode da ispuni posudu od 4 litre 

kvasac

kvasac za vrenje

Pročitajte i 6 recepata za poslastice od malina

Postupak:

Nakon što otopite šećer u vodi, maline stavite u plastičnu kesu i lagano zdrobite. Dodajte ostale sastojke, osim kvasca. Pokrijte i ostavite oko 12 sati, pa dodajte kvasac. 

Ova smesa trebala bi fermentirati 7 do 8 dana, nakon čega trebate otkloniti plastičnu kesu s malina i lagano ih iscediti. Pustite tokom noći da se tečnost slegne, a idući dan skinite talog i zatvorite vazdušnu komoru. Nakon 30 dana skinite talog i zatvorite. 

Ponovite nakon 30 dana. Nakon toga postupak se ponavlja svakih 60 dana dok se vino ne izbistri i nema sedimenata. Ako je potrebno, dodajte šećera, pričekajte još 3 do 4 nedelje da nema fermentacije i flaširajte. Za konzumaciju pričekajte bar godinu dana.

*Najbolje recepte, kulinarske savete, trikove i dijete možete pronaci i na našim Facebook stranicama - Stvar ukusa i Šta da kuvam danas?

*Zapratite Stvar ukusa i na Instagramu >>>>>>>>>>>> https://www.instagram.com/stvar_ukusa/

Izvor: punkufer.dnevnik.hr