Jabuke

Naravno da je voće sastavni deo zdrave ishrane, ali lekari kažu da bi ljudi koji imaju problematična creva trebalo da jedu najviše tri jabuke dnevno. Neki ljudi su intolerantni na fruktozu, što znači da ne vare dobro šećer iz voća. Jabuke imaju naročito visoke nivoe voćnog šećera. Takođe, sadrže šećere poznate kao fermentabilni oligosaharidi, disaharidi, monosaharidi i polioli, koji se slabo apsorbuju u tankom crevu i tako fermentišu, izazivajući simptome.

Majonez

Hormoni oslobođeni kao odgovor na visok sadržaj zasićenih masti kod majoneza mogu dovesti do kašnjenja u pražnjenju želuca i kretanju hrane kroz creva. To može uzrokovati neugodan osećaj nadutosti.

Pogledajte i Jednom u 6 meseci morate očistiti creva i krvne sudove, evo i kako

Mekinje

Ovo je paradoksalno, s obzirom na to da kažu da je hrana bogata vlaknima, kao što su mekinje, dobra za creva. Onima koje muči nadutost, mekinje mogu da pogoršaju stanje. Stoga pokušajte da zamenite jutarnju porciju žitarica za ovsenu kašu. Dobar je i musli, iako on može da sadrži puno voćnog šećera.

Podgrejana testenina

Podgrejani ugljeni hidrati, kao što su testenina i krompir, sadrže ono što je poznato kao rezistentni skrob, koji je teži za varenje. To je zato što jednom kad je kuvana i ohlađena, testenina postaje otporna na normalne enzime u crevima koji razbijaju ugljene hidrate, tako da ih creva tretiraju kao vlakna, što može da pogorša simptome nadutosti. Podgrejana testenina može biti lošija od hladne testenine - istraživanje je pokazalo da skrob u hladnoj testenini postaje još otporniji kada se ponovo zagreje.

Kafa

Ako patite od nadutosti, ne preporučuje se da pijete više od dve šoljice kafe na dan. Kofein može da uzrokuje probleme jer stimuliše ćelije koje povećavaju pokretljivost probavnog trakta - tako da oslobađa kretanje creva i takođe može da dovede do osećaja nadutosti.

Pogledajte i Najbolji prirodni lek za čišćenje organizma od toksina

Veganska ishrana

Ishrana bez mesa i mlečnih proizvoda jača zdravlje jer vegani jedu puno povrća. Ali vegani s problematičnim crevima trebalo bi da smanje unos pasulja i mahunarki, kao i voće i povrće s visokim procentom voćnog šećera. Najveći okidači nadutosti su luk, beli luk, artičoke, pečurke i karfiol.

Alkohol

Alkoholna pića svakako pospešuju simptome nemirnih creva jer utiču na njihovu pokretljivost. Zbog piva možete da imate mekšu stolicu. Pića s visokim koncentracijama alkohola, kao što su džin i votka, mogu da odlože želudačno pražnjenje, što može da rezultira bolom ili nadimanjem.

Žvakaće gume

Žvakanje uzrokuje nadutost i podrigivanje jer se tako unosi dodatan vazduh, koji potom putuje u creva.

Brza hrana

Osim dobrih bakterija, u našem telu žive i loše bakterije, koje uzrokuju upalne procese, koji potom stvaraju nadutost. Hemikalije poznate kao emulgatori posebno su loši za to - ubijaju više korisnih bakterija i omogućavaju lošima da se razvijaju, piše Dejli mejl. Neka istraživanja sugerišu da brza hrana može da prepolovi broj korisnih bakterija u crevima za samo deset dana.

Gluten

Reč je o proteinu koji se nalazi u pšenici, ječmu i raži. Nekada se mislilo da gluten izaziva probleme samo kod osoba s celijakijom, ali stvar je ipak složenija od toga. Neki ljudi imaju iste simptome, ali negativan test na markere za bolest. Takvi pacijenti treba takođe da izbegavaju gluten.

*Najbolje recepte, kulinarske savete, trikove i dijete možete pronaći i na našoj Facebook stranici - Stvar ukusa i Šta da kuvam danas?

*Zapratite Stvar ukusa i na Instagramu >>>>>>>>>>>> https://www.instagram.com/stvar_ukusa/

Izvor: net.hr