Poželjno ih je jesti u međuobrocima, s voćem, kako bismo izdržali glad između glavnih obroka i sprečili prejedanje, preporučuju nutricionisti.

Nisu svi za dijetu

Oraščići makadamije i pekan orasi sadrže najviše masnoća, pa su i najkaloričniji, pa se u dijeti preporučuje birati manje kalorične plodove ili navedene oraščiće jesti u manjoj količini. Na dijeti je najbolje jesti bademe.

Orašasti plodovi jačaju imunitet

Bademi su bogati vitaminom E, antioksidansom koji pomaže u borbi protiv upala, karcinoma pluća i opadanja kognitivnih sposobnosti. Brazilski oraščić preporučuje se muškarcima jer sadrži selen, koji štiti od raka prostate.

Orasi sadrže najviše alfa linolenske kiseline, koja je oblik omega-3 nezasićenih masnih kiselina, pa su odlični za očuvanje zdravlja srca i pravilan rad mozga.

Bademi sadrže najmanje kalorija i dobar su izvor vitamina E, koji je jedan od najsnažnijih antioksidansa. Povećavaju zdravlje kostiju, poboljšavaju memoriju i rešavaju zatvor.

Pročitajte i Šta će se desiti ako pojedete po 5 oraha dnevno

Brazilski oraščići odličan su izvor selena, važnog minerala koji deluje protivupalno i štiti srce od oksidativnih oštećenja. Štiti i od raka prostate, no treba paziti na količinu.

Kikiriki sadrži vitamine grupe B, koji deluju na pravilno otpuštanje energije u metabolizmu, a odličan je i za trudnice jer štiti nerođenu bebu od raznih oštećenja.

Lešnici su dobar izvor minerala poput magnezijuma i fosfora, koji deluju na opuštanje mišića i gradnju kostiju, te bakra i mangana, koji su odgovorni za zdrave kosti.

*Najbolje recepte, kulinarske savete, trikove i dijete možete pronaći i na našoj Facebook stranicama - Stvar ukusa i Šta da kuvam danas?

*Zapratite Stvar ukusa i na Instagramu >>>>>>>>>>>> https://www.instagram.com/stvar_ukusa/

Izvor: zdravakrava.24sata.hr