Mnogo je načina da se kajgana “poboljša” dodavanjem egzotičnih začina, soseva, povrća, mesa i ostalih priloga, ali deluje da je nemoguće zamisliti drugačiji način same pripreme od uobičajena tri koraka: razbijanje jaja, mućenje jaja i prženje jaja u vrelom tiganju.

Međutim, Danijel Paterson, čuveni kuvar iz San Franciska i ponosni vlasik Mišelinove zvezdice, trudi se da inspiriše ljude da eksperimentišu u kuhinji i nudi sasvim novi metod pripreme gotovo neizostavne stavke na menijima za doručak širom planete.

Naime, Paterson je oduvek spremao kajganu na tradiocionalni način, u tiganju sa nelepljivom podlogom. Međutim, kada ga je njegova ekološki osvešćena supruga upozorila na navodni štetan uticaj teflona na hormone, prešao je na običan tiganj.

Pogledajte i Jaja na oko ceo život spremate POGREŠNO: Ovo je tajni sastojak (VIDEO)

Ostatak jaja koji bi se zalepio za dno "običnog" tiganja i zahtevao naporno ribanje, Patersonu je ipak došao glave i onda je imao “eureka” momenat: Zašto ne bismo spremali kajganu u provreloj vodi?

Ako već poširamo jaja, zašto ih pre toga ne bismo umutili, zapitao se Paterson. Isprobao je novu metodu i shvatio da se jaja neće zalepiti za dno tiganja ukoliko kajganu pripremate u malom vrtlogu provrele vode.

Taj praktičan razlog nije i jedini motiv za prelazak na “barenu kajganu” jer Paterson tvrdi da vrelina vode čini jaja mekšim, pufnastijim i laganijim. Tako pripljemena kajgana ide sjajno uz razne priloge, kaže Paterson i lično preporučuje puter.

Recept za barenu kajganu

4 sveža jajeta

so i biber

nesoljeni puter

Jaja dobro umutite u činiji, oko 30 sekundi

U šerpicu sipajte oko 10 cm vode i kuvajte je na srednjoj temperaturi dok ne provri. Dodajte malo soli. Meštajte vodu kako bi se stvorio vrtlog, i onda dodajte umućena jaja. Poklopite posudu i izbrojte do 20, a zatim sklonite poklopac. Kajgana bi trebalo da pluta na površini vode u tračicama. Pažljivo sipajte jaja u cediljku i nežno je promrdajte nad sudoperom kako bi se kajgana ocedila. Sipajte jaja u tanjire, dodajte so i biber i malo putera koji će se brzo istopiti na vreloj kajgani. Služite kajganu uz tost.

*Najbolje recepte, kulinarske savete, trikove i dijete možete pronaći i na našoj Facebook stranici - Stvar ukusa i Šta da kuvam danas?

*Zapratite Stvar ukusa i na Instagramu >>>>>>>>>>>> https://www.instagram.com/stvar_ukusa/

Izvor: N1