Odavno je ustanovljeno da su jabuke zdrave, a bečki stručnjak za ishranu profesor Hademar Bankhofer otkriva koliko su zdrave kada su pečene. On kaže da su jabuke spremljene na ovaj način odličan lek protiv bolova u grlu i promuklosti. Navedene tegobe mogu da se otklone sa tri pečene jabuke koje, obavezno, treba pojesti jednu za drugom. Bitno je da ne budu vrele, već umereno tople. U suprotnom, nadražićete sluzokožu usta i grla, upozorava bečki stručnjak.

RECEPT

Prilikom pripreme ovog prirodnog leka jabuke prvo treba izdubiti kako biste očistili semenke. Dok vadite semenke, vodite računa o tome da ne napravite preveliki otvor, kako iz njega ne bi iscurio fil. Za fil su vam potrebni mleveni orasi ili lešnici pomešani sa medom i suvim grožđem. Ovaj fil je, tvrdi bečki profesor, odlično sredstvo u borbi protiv stresa. Poželjno je jabuke na kraju premazati livadskim ili lipovim medom, koji su takođe delotvorni kod navedenih tegoba.

U čemu je tajna pečenih jabuka? Prilikom pečenja, u jabukama dolazi do stvaranja posebnih jedinjenja enzima i bioaktivnih materija. Ova jedinjenja u sluzokoži usta, grla i glasnih žica aktiviraju sposobnosti organizma na samolečenje, tvrdi profesor Bankhofer.

*Najbolje recepte, kulinarske savete, trikove i dijete možete pronaći i na našoj Facebook stranicama - Stvar ukusa i Šta da kuvam danas?

*Zapratite Stvar ukusa i na Instagramu >>>>>>>>>>>> https://www.instagram.com/stvar_ukusa/

Izvor: Večernje novosti