U ishrani su nepravedno zapostavljene jer sadrže toliko vitamina C da im ni limun nije ravan. Bogate su kalijumom, fosforom, natrijumom, vlaknima, kompleksom vitamina B.
Direktno "udaraju" na anemiju, čiste jetru i bubrege, utiču na poboljšanje vida, pomažu kod želudačne kiseline, opstipacije...
Pogledajte i Čudotvorne mušmule - plodovi puni zdravlja!
Mušmule, slatki plodovi jeseni, pripadaju porodici ruža, a poreklo vode iz jugozapadne Azije i jugoistočne Evrope, iako latinski naziv Mespilus germanica znači nemačka mušmula.
U Nemačku su ih doneli Rimljani prepoznajući njihova lekovita svojstva i koristeći ih za jačanje organizma, protiv vrtoglavice, slabosti u leđima.
Mnogi ih i danas upotrebljavaju kada im krvare desni, imaju herpes ili aftu u usnoj duplji, jer šaka ove voćke rešava ovaj problem. Preporučuju se i tokom dijetalnog režima ishrane, pošto u 100 grama mušmula ima svega 30 kalorija, a njihova vlakna dodatno ubrzavaju metabolizam.
*Najbolje recepte, kulinarske savete, trikove i dijete možete pronaći i na našoj Facebook stranici - Stvar ukusa
Izvor: večernje novosti
Čorba od karfiola sa kiselom pavlakom
Korpice sa belim mesom i paprikama
Hladno svinjsko pečenje za svečani ručak
Brend Bakina Tajna predstavio nove proizvode: Mediteranski umaci u susret hladnim danima
Slagana slavska salata sa paradajzom i kačkavaljem